Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 17 Декември 2015 22:31

„Дизелгейт“: Парламентът създава анкетна комисия

Публикувана от Прочетена 1622 пъти
Парламентът реши да създаде анкетна комисия от 45 члена, която да разследва нарушенията на правилата на ЕС за тестове на вредните емисии на автомобилите и обвиненията към страните членки и Европейската комисия, че не са наложили стандартите на ЕС. Комисията ще представи междинен доклад до 6 месеца и окончателен доклад до 12 месеца от началото на своята работа.
Евродепутатите одобриха създаването на анкетната комисия с 354 гласа „за“, 229 „против“ и 35 „въздържал се“.
Комисията ще разследва:
 
·         предполагаемото неизпълнение от страна на Комисията да прави преглед на циклите на изпитване;
·         предполагаемото непредприемане от страна на Комисията и на органите на държавите членки на действия за налагане на спазването на изричната забрана за използване на измервателно-коригиращи устройства;
·         предполагаемото невъвеждане от страна на Комисията на изпитвания, отразяващи реалните условия на движение;
·         предполагаемото непредписване от държавите членки на разпоредби, съдържащи ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, приложими при нарушения;
·         дали Комисията и държавите членки са разполагали с доказателства за използването на измервателно-коригиращи устройства, преди Агенцията на САЩ за опазване на околната среда да издаде на 18 септември 2015 г. своето предупреждение за нарушение.
Искането е в следствие на откритието от страна на САЩ, че концернът „Фолксваген“ използва софтуер, който изкуствено да намалява емисиите на NoX по време на тестове. През октомври Парламентът гласува резолюция, в която призовава за пълно разследване на ролята и отговорността на Европейската комисия и държавите членки на ЕС и ги призовава да обявят какво са знаели за тези нарушения и какви действия са били предприети.
 
Българска Пресслужба в ЕП
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!