Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 14 Януари 2016

До края на юни Съветът на ЕС ще се председателства от Нидерландия

Публикувана от
До края на юни Съветът на ЕС ще се председателства от Нидерландия
   
Нидерландия ще председателства за 6 месеца  - до края на юни, Съвета на ЕС. Това е принцип на ротация между държавите членки. През този шестмесечен период тя ще ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.
 Работната програма на нидерландското председателство е съсредоточена върху четири основни области: миграция и международна сигурност, стабилни финанси и солидна еврозона, Европа в ролята на новатор и създател на заетост, и ориентирана към бъдещето политика в областта на климата и енергетиката. Председателството ще насърчава действия на равнище ЕС, само ако те са по-ефективни от политиките на национално равнище.
Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки“. Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. Настоящата тройка е съставена от председателствата на Нидерландия, Словакия и Малта.
 
Прочетена 2229 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!