Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 14 Януари 2016 22:07

До края на юни Съветът на ЕС ще се председателства от Нидерландия

До края на юни Съветът на ЕС ще се председателства от Нидерландия
Нидерландия ще председателства за 6 месеца  - до края на юни, Съвета на ЕС. Това е принцип на ротация между държавите членки. През този шестмесечен период тя ще ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.
 Работната програма на нидерландското председателство е съсредоточена върху четири основни области: миграция и международна сигурност, стабилни финанси и солидна еврозона, Европа в ролята на новатор и създател на заетост, и ориентирана към бъдещето политика в областта на климата и енергетиката. Председателството ще насърчава действия на равнище ЕС, само ако те са по-ефективни от политиките на национално равнище.
Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки“. Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. Настоящата тройка е съставена от председателствата на Нидерландия, Словакия и Малта.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!