Ваксини и лечения за COVID-19 - действията на ЕС

|||| |||| ||||
Ваксини и лечения за COVID-19 - действията на ЕС

Ваксини и лечения за COVID-19 - действията на ЕС

Публикувана от / Европа Директно Смолян / Вторник, 12 Януари 2021 17:13

Като част от мерките за овладяване на епидемията от коронавируса Европейският съюз осигурява средства за спешно разработване на ваксини и методи на лечение.

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на ЕС на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и продукти за лечение. Регулаторните процедури се ускоряват, за да може по най-бърз начин да бъдат пуснати на пазара безопасни, ефективни и качествени медицински продукти.

Депутатите приветстват усилията на ЕС за подпомагане на изследванията, но подчертават нуждата от бързо осигуряване на широк достъп до лекарства на приемливи цени.

Изследвания и ваксини

Европейският съюз е инвестирал значителни суми в изследвания от началото на епидемията - стотици милиони евро са предоставени за научни проекти чрез европейската програма „Хоризонт 2020“. Проектите са свързани с развитие на методи за диагностика, лечение, ваксини, подготвеност, производство, медицински и цифрови технологии.

Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия е сключила договори с шест фармацевтични компании - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и Moderna. Договорите позволяват на държавите членки да закупят ваксини в момента, когато те получат разрешение за предлагане на пазара.

След като Европейската агенция по лекарствата даде положително научно становище и държавите членки изразиха подкрепа, Европейската комисия предостави на 21 декември 2020 г. разрешение за употреба на ваксината на BioNTech и Pfizer при определени условия. Това направи възможно стартирането на ваксинациите в ЕС от 27 декември. На 6 януари 2021 г. бе разрешена втора ваксина - тази на Moderna.

Комисията бе подготвила и списък с мерки, които държавите членки следва да предприемат за бързо разпространение и внедряване на ваксините. Те включват подобряване на обмена на информация на ниво ЕС, препоръки за по-бързо и ефективно тестване и заделяне на 100 млн. евро в рамките на Инструмента за спешна подкрепа за директно закупуване на антигенни тестове и доставката им на държавите членки.

На 25 ноември Комисията представи нова фармацевтична стратегия на ЕС, която цели да извлече поуки от кризата и да направи сектора по-устойчив в бъдеще.

Етапите за оценка и одобряване на ваксини срещу COVID-19 са:

.   Искане за одобрение за пускане на пазара: разработчиците на ваксината представят резултатите от всички изпитания на регулаторните органи по лекарствата в Европа.

.   Оценка и научно мнение на Европейската агенция по лекарствата: Експертите на Европейската агенция по лекарствата правят научна оценка на ваксините.

.   Преглед и разрешение от Европейската комисия: Комисията прави преглед на научното становище на Европейската агенция по лекарствата и дава разрешение за пускане на пазара.

.   Националните органи решават дали да въведат одобрената ваксина и как да проведат ваксинация.

Съществуващи проекти

ЕС вече има няколко действащи механизма за финансиране на проекти, свързани със здравни кризи. Сред подкрепените инициативи включват PREPARE – проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия, и Европейски архив на вирусите – виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране.

Финансиране получават и малки и стартиращи предприятия за разработване на иновативни решения, които биха могли да са от полза при епидемии. Например, EpiShuttle е система за изолация и транспортиране на пациенти, а m-TAP е технология за филтриране на въздуха и премахване на вируси.

Пресслужба на Европейския парламент

Вашият FACEBOOK коментар ...
0

Проблясъци

  Надпис на опаковка на кренвирши:"При приготвянето на този продукт, не е пострадало нито едно животно!"

Най - четено

ЕП въвежда таван на таксите при плащане с карта

ЕП въвежда таван на таксите при плащане с карта

07-04-2014 Видяна:2826

Евродепутатите гласуваха на първо чете...

Да има качествени работни места и за младите европейци

Да има качествени работни места и за младите европейци

13-03-2015 Видяна:1775

На Eвропейски семестър 2015 бяха направен...

Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

Европейският парламент подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

13-11-2014 Видяна:2343

На 13 ноември Европейският парламент да...

Коронавирус: спешен отговор за защита на гражданите, регионите и държавите

Коронавирус: спешен отговор за защита на гражданите, регионите и държавите

18-03-2020 Видяна:333

Комисията на ЕП по регионално развитие ...

ЕП предлага план за по-сигурно здравно обслужване

ЕП предлага план за по-сигурно здравно обслужване

20-05-2015 Видяна:1971

/внимание към антибиотиците/ Членове...

Please publish modules in offcanvas position.