Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Събота, 09 Юли 2016

ЕП подкрепя планове за съвместна охрана на външните границите на ЕС

Публикувана от
ЕП подкрепя планове за съвместна охрана на външните границите на ЕС
   
Плановете за създаване на нова система за граничен контрол на ЕС, която да обедини усилията на граничната агенция на ЕС Фронтекс и националните органи за управление на границите, са вече одобрени. Текстът, гласуван от Европейския парламент, ще бъде изпратен на Съвета за одобрение. Законодателството се очаква да влезе в сила тази есен.
Според плановете националните власти все още ще управляват границите си ден за ден, но в случай на натиск върху външна граница на ЕС те ще могат да поискат помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ЕГБО), която бързо да изпрати сборни екипи на място.
„Регламентът за Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще гарантира, че външните граници на ЕС са по-безопасни и по-добре управлявани. Това не е сребърен куршум, който може да реши миграционната криза, пред която е изправен ЕС, или напълно да възстанови доверието в Шенгенското пространство, но е много необходима първа стъпка“, каза докладчикът Артис Пабрикс (ЕНП, Латвия).
Новите правила бяха одобрени с 438 гласа „за“, 181 „против“ и 48 „въздържал се“.
Ще стартира бърза гранична намеса в кризисни ситуации. В случай, че държава членка се изправи пред засилено напрежение на външна граница, като например диспропорционален миграционен натиск или трансгранична престъпност, екипите за бърза намеса ще могат да бъдат разположени там временно. Това ще става или по молба на съответната държава членка, или с решение на Съвета:
–      След молбата на държавата членка, оперативният план ще бъде договорен с ЕГБО, която в рамките на пет работни дни ще разположи необходимите екипи и ще осигури техническо оборудване;
–      В случаите, в които дадена държава членка не предприеме мерките, предложени от ЕГБО или когато миграционен натиск застрашава функционирането на шенгенското пространство, Европейската комисия може да представи на Съвета предложение за действие. Съветът тогава ще вземе решение относно необходимостта от изпращане на екипи за бърза гранична намеса. Оперативният план ще трябва да бъде договорен между съответната държава членка и ЕГБО, преди да може да се случи разполагането на екипите;
–      Ако съответната държава членка не се съобрази с решение на Съвета за предоставяне на помощ, другите държави от ЕС ще могат отново да въведат временни проверки на границите си с тази страна.
Европейската агенция за гранична и брегова охрана /ЕГБО/ ще играе по-голяма роля от тази на днешния Фронтекс във връщането на мигранти в техните страни на произход, но само в случаи, в които изпълняващите решения са вече взети от националните власти и разпоредбите за връщане са засилени с допълнителни гаранции за защита на основните права. ЕГБО няма да участва във връщането на мигранти между държави извън ЕС.
ЕГБО няма да разполага със собствени граничари, а ще разчита на пул от 1 500 служители, които ще бъдат избрани от държавите членки на ЕС. Приносът на България например ще бъде от 40 души.
Евродепутатите гарантираха, че екипите от гранични служители в пула за бърза намеса ще имат нужното оборудване чрез вписване на изискване за предоставяне на оборудване от пула за бърза намеса не по-късно от 10 дни след договарянето на оперативния план.
ЕГБО ще се отчита пред Европейския парламент и Съвета. Парламентът ще бъде информиран чрез редовни доклади и достъп до информация за евродепутатите.
Мандатите на Европейската агенция за контрол на рибарството (EFCA) и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) ще бъдат в съответствие с тези на ЕГБО, за да се позволи на трите агенции да координират своите операции в морето и да споделят информация помежду си.
Те имат правомощието да подкрепят националните власти, които изпълняват ролята на брегова охрана на национално и европейско ниво, и в дадени случаи – на международно ниво.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Прочетена 1560 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!