Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 09 Юли 2015 12:18

ЕП подкрепя прилагането на данъчната прозрачност

ЕП подкрепя прилагането на данъчната прозрачност
Големите компании и регистрираните на фондовата борса дружества трябва да разкриват информация за печалбите, платените данъци и получените държавни субсидии във всяка отделна страна. За това гласуваха членовете на ЕП при разглеждането на правила за стимулиране на прозрачността и насърчаване на дългосрочния ангажимент на акционерите към дружествата. Депутатите също така искат да се даде възможност на акционерите да гласуват на всеки три години относно политиката за възнаграждения на директорите.

„Гласуването е важна стъпка напред, за да може компаниите и инвеститорите да се насочат към дългосрочно ориентирано вземане на решения и да се осигури по-голяма прозрачност при управлението на европейските компании и ангажираност на институционалните инвеститори и мениджърите на активи“, заяви докладчикът Серджо Коферати (С&Д, Италия) след гласуването, което открива пътя към преговори със Съвета.

Одобреният текст съдържа важни инструменти за борба с укриването на данъци и избягването на данъчно облагане, по-специално той предвижда задължение за водене на отчетност по страни. Евродепутатите добавиха изискването, което задължава големите компании да обявяват за всяка отделна страна информация за печалбите или загубите преди облагане с данъци, за данъците върху печалбите или загубите и получените държавни субсидии. Предприятия, извършващи дейност от обществен интерес, включително регистрираните на фондовата борса дружества и застрахователни компании, както и фирми, определени от страните членки поради голямата им обществена значимост, следва също да разкриват тази информация, смятат евродепутатите.

По данни на Европейската комисия в момента само 13 страни членки на ЕС, включително България, предоставят възможност на акционерите да изразят мнението си относно заплащането. Това става или чрез гласуване за политиката на възнагражденията на директорите, и/или чрез доклад. Само 15 страни членки, включително и България, изискват разкриване на информацията за политиката за възнаграждения, а 11 (сред които не е България) изискват оповестяване на индивидуалното заплащане на директорите.

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на Европейския парламент
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!