Понеделник, 03 Август 2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Публикувана от
Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни. От година на година фолклорното събитие събира все по-голяма популярност. Многобройните почитатели на родопската гайда заприиждаха ден-два по-рано. Напълниха хотелите и къщите за гости в селото. Нощуваха в каравани и разпъваха палатки.
gela_subor_2009_036
Дори драстично орязания бюджет не успя да срине организацията на музикалното надсвирване. Домакините успяха само с 1400 лв. да осигурят озвучаване, транспорт, жури, водещи и дори награди на участниците. Два дни песента на гайдите огласяше планината. Надсвирването бе открито в събота, а в неделя преля в традиционния Илинденски събор на Гела.
gela_subor_2009_041gela_subor_2009_001
От 100 години насам местните се събират на поляните край параклиса „Свети Илия”, а във всяка къща в селото за празника се върти чеверме. Безброй чевермета се извъртяха за двaта дни и на поляните. Край безчет палатки се виждаха всякакви възрастови компании. Във въздуха се носеше аромат на печено, кебапчета и кюфтета. Организаторите бяха осигурили двама гайдари, които да свирят на всеки, който желае да пее.
gela_subor_2009_043gela_subor_2009_044
Извън програмата на поляните се изявиха и самодейни състави. Дошлите от близо и далеч показаха, че българският фолклор е жив в сърцата им и до припадък тропаха хора. В конкурсната програма участваха над 40 гайдари от страната и чужбина от 7 до 86-годишна възраст. Тазгодишното издание на гайдарското надсвирване бе посветено на 90-ата годишнина на доайена на родопските гайдари бай Дафо Трендафилов.
gela_subor_2009_002gela_subor_2009_028
"Дивна сила в кожа ярешка е скрила." Така със стихове за гайдата откри надсвирването примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Благословия отправи и Константийският епископ Антоний. А организаторите, начело с гайдаря Петър Янев, подчертаха заслугите на 90-годишния Дафо Трендафилов. 75 години от живота си той е свирил и учил другите да свирят на гайда. Обучил е над 250 ученици и казва че с тези, които са посветили живота си на гайдата, може само да се гордее.
gela_subor_2009_005gela_subor_2009_009
Според Петър Янев, бай Дафо е емблема не само на гайдарите, а на планината. Затова и надсвирването беше посветено на годишнината на учителя. ”Аз мисля, че му го дължим. В крайна сметка нашият народ трябва да се научи да уважава живите си икони, да отдаде заслуженото първо на тях” – категоричен е Петър Янев. Бай Дафо, както всички го знаят, този път не държеше гайдата, а оценяваше майсторлъка на участниците в надсвирването.
gela_subor_2009_013gela_subor_2009_017
Заради заболяване от артрит майсторът от две години не свири и казва, че това е най-голямата му болка. За бай Дафо гайдата е голяма работа и много трудна като инструмент. Тя му е отворила очите и посоките и е видял половин Европа. „Без нея не мога. Просто от две години, от както не свиря, съм като без ръце, без мерак да живея. Сраснал съм се с нея”, разказа 90-годишния гайдар.
gela_subor_2009_024gela_subor_2009_023
В първата група от 15 гайдарчета, представили се заедно на сцената, бяха и двамата синове на гайдаря на Валя Балканска Петър Янев - Христо/13 г/ и Стоян/10г/. Гайдарите се състезаваха в три възрастови групи - до 14 години, до 20 и над 21 години. Уменията им бяха оценявани, освен от бай Дафо, и от още няколко видни гайдари, а журито оглавяваше по традиция проф. Милчо Василев - ректор на музикалната академия в Пловдив.
gela_subor_2009_011gela_subor_2009_018
Най-голямата атракция на сцената станаха 61-годишният холандец Мейс Мюлер и съпругата му Селин. Мейс за трета година идва на надсвирването, но миналата година не участвал заради смъртта на свой приятел. Сега решили със съпругата му заедно да се изявят. Под негов съпровод Селин изпя "Пустоно лудо и младо" и "Излел е Дельо хайдутин." 53-годишната холандка гордо заяви, че от 30 години учи родопски песни. "
gela_subor_2009_035gela_subor_2009_005
Първо слушах плочи, от удоволствие, а после дойдохме тук на място и с други певици и с нашите приятели семейство Захманови се донаучих. Съпругът й се гордее, че е ученик на бай Стефан Захманов. Холандецът също се похвали, че за първи път хванал каба гайда преди около 35 години. "15 години не пипах гайда, но след това почнах пак да свиря. Сега мога да изсвиря над 80 родопски мелодии и песни," похвали се Мейс Мюлер.
gela_subor_2009_007gela_subor_2009_015
Един от най-младите гайдари излезнали на сцената бе 12-годишния Емилиян Тодинов от София. Емилиян се запалил по гайдата когато бил на 5 години и гледал надсвирването като зрител. Оттогава това му било мерака. „Казах на мама, че искам да свиря на гайда. Тя ми е тук - в сърцето. Аз си я чувствам като една голяма приятелка.”, споделя развълнуван младият софиянец.
gela_subor_2009_022gela_subor_2009_033
И като на конкурс бяха раздадени награди. В първата възрастова група призовите места спечелиха 12-годишните Христо Христов от Плевен, Васил Анастасов от Кърджали и Ангел Николов от Чепеларе. Във втора възрастова група първи стана Райчо Палагачев от Смолян, следван от момчиловеца Лазар Керемедчиев и смолянчанина Костадин Тодоров.
gela_subor_2009_006gela_subor_2009_027
В майсторската група приза грабна Стефан Янев от Бостина, а след него се наредиха Костадин Герджиков от Гела и Григор Лалов от Гращица. Наградата за най-малкия участник бе осигурена от Антония Чиликова. Спечели я 7-годишният Борислав Тонев от Костиево. За най-възрастният гайдар също имаше специална парична награда. Тя се падна по право на бай Тасо Иванов, който и на 86 години не се даде на младоците. Семейството от Холандия Мейс и Селин Мюлер пък спечелиха специалната награда за чуждестранно участие. Те ще прекарат един прекрасен уикенд в Широка лъка.
gela_subor_2009_030gela_subor_2009_031

Това, което отличава гайдарското надсвирване на Гела от всички останали събори, насвирвания и надигравания е, че не точно състезанието е най-важното.”По-важно е хората да дойдат, да се докоснат до планината, до гайдата, до душевността на родопчанина, до това, което сме ние всъщност. Защото без хората я няма планината.”, каза един от организаторите на надсвирването Петър Янев.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...

09-08-2009

Oфроуд край Рудозем

Участници от цяла България и около 4 хиляди публика събра атрактивното автомобилно състезание провело се вче...

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

30-07-2012

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачан...