Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 18 Март 2020 14:20

Коронавирус: спешен отговор за защита на гражданите, регионите и държавите

Публикувана от
|||| |||| ||||
Комисията на ЕП по регионално развитие задейства неотложната процедура за приемане на мерките за Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса.
 
От името на комисията по регионално развитие (REGI) председателят Юнус Омаржи, със съгласието на политическите координатори, изисква Европейският парламент да използва „неотложната процедура“ (определена в член 163 от Правилника за дейността на ЕП), за да позволи ефективното приемане на предложените мерки.
 
Ето защо комисията REGI e съгласна да ускори законодателния процес, като препрати предложението без изменения за приемане директно на пленарно заседание, за да се предоставят възможно най-бързо средствата на ЕС на гражданите, регионите и държавите, засегнати най-силно от пандемията от коронавируса.
 
Председателят на комисията на ЕП по регионално развити Юнус Омаржи (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) заяви: „Трябва да реагираме възможно най-спешно, като насочим всички налични средства в рамките на политиката на сближаване, за да смекчим катастрофалната ситуация, причинена от епидемията от коронавируса. Всяко забавяне би довело до загуба на повече животи и допълнителни трудности за европейските региони, компании и граждани. Нашата комисия е напълно информирана за ситуацията и е готова да действа. Всички политически групи са обединени. Ние подаваме ръка и съм убеден, че същият дух ще надделее в Съвета на ЕС. В този критичен момент търсенето на нещо по-добро от това, което имаме на масата, може да причини повече вреда, отколкото полза ”.
 
Следващи стъпки
 
Изменението на правилата за финансиране на ЕС подлежи на процедурата за съвместно вземане на решения, което означава, че Парламентът и Съветът на ЕС трябва да го одобрят. Парламентът скоро ще обяви подробности относно спешната процедура.
 
Законодателно предложение за изменение на регламента за общоприложимите разпоредби, регламентите за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския фонд за морско дело и рибарство, беше публикувано на 13 март.
 
Комисията предложи да пренасочи 37 милиарда евро в рамките на политиката на сближаване за борба с кризата с корнавируса, като се откаже от задължението си тази година да поиска връщане на предварителното финансиране за структурните фондове. Това възлиза на около 8 милиарда евро от бюджета на ЕС, които държавите членки ще могат да използват за допълване на 29 милиарда евро структурно финансиране в целия ЕС.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
 

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!