Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2022 г. е проектът Лятна академия „Перспективи“

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2022 г. е проектът Лятна академия „Перспективи“

Европейска младежка награда „Карл Велики“

 

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове и председателя на Европейския парламент, и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще излъчи победителя измежду всички проекти, отличени от журитата на национално равнище.

Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. По един представител от всеки от отличените национални проекти ще бъде поканен да присъства на церемонията по връчване на наградите между 23  и 26 май 2022 г. в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Предишни победители

Първо място в европейския конкурс през 2021 г. спечели чешкият проект Fakescape, който учи младите хора с помощта на игри да мислят критично и да различават фалшивите новини. На второ място беше проектът Generation Z от Румъния, който събира млади хора с известни личности, за да насърчава любознателността, критичното мислене и диалога между поколенията. Испанската програма за обмен EuroInclusion спечели трето място. Тя цели да подпомогне интеграцията на хора с увреждания и да разшири възможностите им да опознаят Европа.

В допълнение към младежката награда, всяка година се присъжда и Международна награда „Карл Велики“. За 2021 г. тя беше присъдена на румънският президент Клаус Йоханис за борбата му за „единство, взаимно зачитане и помирение в Европа“.

Европейски парламент, Бюро в България

 

 

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре