НА ЖИВО: Семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ

НА ЖИВО: Семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ
Пресслужбата на Европейския парламент организира семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ на 12 и 13 май в Брюксел. Събитието ще бъде излъчено на живо на www.europarl.europa.eu
Членове на Комисията по международна търговия на ЕП (INTA) и други 14 парламентарни комисии са в процес на изготвяне на проект на резолюция, която има за цел да покаже позицията на ЕП по отношение на споразумението ТПТИ. Повече от 100 журналисти ще вземат участие в семинара, който ще се проведе непосредствено преди гласуването на Комисията по международна търговия на ЕП (28 май) и вота в пленарната зала на Парламента в началото на юни. Семинарът ще даде възможност на журналистите да дискутират теми, свързани с ТПТИ, с членовете на ЕП, Европейската комисия и заинтересованите страни. Събитието ще бъде излъчено на живо и ще бъде съпътствано от онлайн дискусия в Туитър с хаштаг #EPonTTIP.

Ролята на Европейския парламент в преговорите за ТПТИ
Преговорите със САЩ за ТПТИ, които продължават от юли 2013 г. насам, се водят от Европейската комисия на базата на мандата, определен от Съвета. ЕК има правното задължение да информира членовете на ЕП относно всички детайли около споразумението. Парламентът, от своя страна, следи от близо преговорите, за да се увери, че резултатите от евентуалното търговско споразумение ще бъдат в полза на европейските граждани. Въпреки че ЕП не участва пряко в преговорите, а упражнява парламентарен контрол върху Комисията, с горепосочения проект за резолюция, който ще представи вижданията и опасенията на Парламента, той може да повлияе на процеса на преговорите за ТПТИ.

Основни акценти от програмата на семинара:

Вторник, 12 май
14:15 – 14:30 – Откриване и въведение
15:35 – 16:30 – Панел на докладчиците от подпомагащите комисии (IMCO, JURI)
16:35 – 17:35 – Панел на докладчиците от подпомагащите комисии (EMPL, LIBE, ENVI)

Към излъчването на семинара на живо от 16,30 до 18,30 часа (българско време) на 12 май: тук.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре