Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 12 Май 2015

НА ЖИВО: Семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ

Публикувана от
НА ЖИВО: Семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ
   
Пресслужбата на Европейския парламент организира семинар за журналисти на тема Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ на 12 и 13 май в Брюксел. Събитието ще бъде излъчено на живо на www.europarl.europa.eu
Членове на Комисията по международна търговия на ЕП (INTA) и други 14 парламентарни комисии са в процес на изготвяне на проект на резолюция, която има за цел да покаже позицията на ЕП по отношение на споразумението ТПТИ. Повече от 100 журналисти ще вземат участие в семинара, който ще се проведе непосредствено преди гласуването на Комисията по международна търговия на ЕП (28 май) и вота в пленарната зала на Парламента в началото на юни. Семинарът ще даде възможност на журналистите да дискутират теми, свързани с ТПТИ, с членовете на ЕП, Европейската комисия и заинтересованите страни. Събитието ще бъде излъчено на живо и ще бъде съпътствано от онлайн дискусия в Туитър с хаштаг #EPonTTIP.

Ролята на Европейския парламент в преговорите за ТПТИ
Преговорите със САЩ за ТПТИ, които продължават от юли 2013 г. насам, се водят от Европейската комисия на базата на мандата, определен от Съвета. ЕК има правното задължение да информира членовете на ЕП относно всички детайли около споразумението. Парламентът, от своя страна, следи от близо преговорите, за да се увери, че резултатите от евентуалното търговско споразумение ще бъдат в полза на европейските граждани. Въпреки че ЕП не участва пряко в преговорите, а упражнява парламентарен контрол върху Комисията, с горепосочения проект за резолюция, който ще представи вижданията и опасенията на Парламента, той може да повлияе на процеса на преговорите за ТПТИ.

Основни акценти от програмата на семинара:

Вторник, 12 май
14:15 – 14:30 – Откриване и въведение
15:35 – 16:30 – Панел на докладчиците от подпомагащите комисии (IMCO, JURI)
16:35 – 17:35 – Панел на докладчиците от подпомагащите комисии (EMPL, LIBE, ENVI)

Към излъчването на семинара на живо от 16,30 до 18,30 часа (българско време) на 12 май: тук.
 
Прочетена 1826 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!