Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в село Гудевица е лауреат на Гражданската награда на ЕП за 2015 г.

НЧ „Бъдеще сега 2006“ - село Гудевица
Народното читалище "Бъдеще сега 2006" е лауреат на Гражданската награда на ЕП за 2015 г., съобщиха от Информационното бюро на ЕП в България. Ежегодната Гражданска награда на Европейския парламент ще бъде връчена на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за принос към по-добро взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Номинацията беше представена от Илхан Кючюк (АЛДЕ) и бе поставена на първо място от националното жури в състав: Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Неджми Али (АЛДЕ).

През септември 2015 г. Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2015 г. ще бъде връчена на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ на официална церемония в София, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент. Общо 47-те лауреати от 28-те държави членки ще участват и в общоевропейската церемония, която ще се проведе в Брюксел на 14 – 15 октомври.

Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица в Родопите (област Смолян) обединява екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. Кандидатурата бе внесена от името на българския евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ), който споделя: „Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създава „Училище сред природата“ в село Гудевица, работят усърдно в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Екипът е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца.".

Останалите български номинации тази година бяха Георги Господинов, от името на Мария Габриел (ЕНП); Теодосий Теодосиев, от името на Илияна Йотова (С&Д) и Емил Радев (ЕНП). След като националното жури подреди трите български номинации по реда на своите предпочитания, препоръките му бяха изпратени за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обяви крайното решениe. В състава на европейското жури влизат заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.

Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Гражданската награда на Европейския парламент се присъжда на личности и организации, допринесли за по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за улесняване на трансграничното сътрудничество, постижения в областта на културата и за принос в укрепването на европейския дух. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре