Понеделник, 27 Юни 2011

Параклис "Свети Иван" - град Смолян

Публикувана от
Параклис "Свети Иван" - град Смолян
Параклис "Свети Иван" - град Смолян снимки: Смолян днес!
Параклис "Свети Иван" - град Смолян|||| Параклис "Свети Иван" - град Смолян|||| снимки: Смолян днес!||||
Параклисът „Свети Иван” в смолянския квартал Долно Райково е сгушен в подножието на голяма скала, а край него тече чиста и лековита вода. Преди четири години е обновена и разширена, разказа Мара Великинска, която я стопанисва. Тогава в параклисчето е влязла и част от скалата. Днес по нея са накацали малки икони, пред които богомолците затаяват дъх и изричат най-съкровените си молитви.
 
Впечатление прави и надпис, изсечен направо върху камъка. Откроява се слънце и кръст, но до ден днешен никой не е успял да разчете тези йероглифи. Хората разказват, че на това място в Долно Райково параклисчето съществува от незапомнени времена. Навремето водата е била на особена почит, тогава е нямало водопроводи във всеки дом.
 
Изворите били само на определени места. Народът вярвал, че тези места са благословени от Бога и около тях строяли параклиси. Такава е историята и на малкия параклис в Долно Райково.  Това е благословено място и хората идват тук ежедневно, за да си налеят вода. А параклисът ги очаква с отворени врати, за да влязат вътре, да запалят свещ и да се помолят.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

Над 5 хиляди гледаха кукерите в Широка лъка

07-03-2011

Над 5 хиляди гледаха кукерите в Широка лъка

  Най-голямата маска тежеше 30 кг. а чановете достигаха до 50 кг.   Над 5 хиляди души се стекоха в смолянско...

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

18-07-2010

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

Над 2 хиляди души събра смолянското село Левочево за традиционния си празник в навечерието на Илинден. Въпрек...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!