Първи стъпки за председател на Европейската комисия

Първи стъпки за председател на Европейската комисия
Изявление от Председателския съвет на ЕП относно избора на председател на Европейската комисия

На 27 май 2014 бе проведена среща на Председателския съвет на Европейския парламент (състоящ се от председателя на ЕП и от председателите на политическите групи) преди неофициалната вечеря на държавните и правителствени ръководители на ЕС, насрочена за днес. Председателският съвет обяви следното:

Декларация номер 11, отнасяща се до чл. 17.6 и чл. 17.7 от Договора за Европейския съюз гласи „Европейският парламент и Европейският съвет носят обща отговорност за доброто протичане на процедурата за избор на председател на Европейската комисия (…)“.

„Представители на Европейския парламент и на Европейския съвет ще проведат необходимите консултации (…)“.

Според буквата и духа на договора и вземайки предвид резултатите от изборите за Европейски парламент, ние се обявяваме за диалог и консултации между лидерите на политическите групи в Парламента с цел да бъде определен европейският кандидат, който, идвайки от политическото семейство, способно да събере нужното квалифицирано мнозинство в Европейския парламент, да заеме поста на следващ председател на Европейската комисия.

На кандидата на най-голямата група Жан-Клод Юнкер ще бъде представена възможността първи да се опита да събере необходимото мнозинство.

Предвид горепосоченото, ние каним Европейският съвет да започне междуинституционални консултации съгласно Декларация 11.

 Информационно бюро на Европейския парламент в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре