Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 27 Май 2014

Първи стъпки за председател на Европейската комисия

Публикувана от
Първи стъпки за председател на Европейската комисия
   
Изявление от Председателския съвет на ЕП относно избора на председател на Европейската комисия

На 27 май 2014 бе проведена среща на Председателския съвет на Европейския парламент (състоящ се от председателя на ЕП и от председателите на политическите групи) преди неофициалната вечеря на държавните и правителствени ръководители на ЕС, насрочена за днес. Председателският съвет обяви следното:

Декларация номер 11, отнасяща се до чл. 17.6 и чл. 17.7 от Договора за Европейския съюз гласи „Европейският парламент и Европейският съвет носят обща отговорност за доброто протичане на процедурата за избор на председател на Европейската комисия (…)“.

„Представители на Европейския парламент и на Европейския съвет ще проведат необходимите консултации (…)“.

Според буквата и духа на договора и вземайки предвид резултатите от изборите за Европейски парламент, ние се обявяваме за диалог и консултации между лидерите на политическите групи в Парламента с цел да бъде определен европейският кандидат, който, идвайки от политическото семейство, способно да събере нужното квалифицирано мнозинство в Европейския парламент, да заеме поста на следващ председател на Европейската комисия.

На кандидата на най-голямата група Жан-Клод Юнкер ще бъде представена възможността първи да се опита да събере необходимото мнозинство.

Предвид горепосоченото, ние каним Европейският съвет да започне междуинституционални консултации съгласно Декларация 11.

 Информационно бюро на Европейския парламент в България
Прочетена 2280 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!