С какво стартира германското председателство на Съвета на ЕС

С какво   стартира германското председателство на Съвета на ЕС

От 1 юли Германия пое председателството на Съвета на ЕС и ще поведе усилията за изход от кризата с коронавируса.  Коронавирусът остава голямо предизвикателство за ЕС и мерките срещу пандемията и икономическите последици от нея ще бъдат в центъра на вниманието на шестмесечното германско председателство.

Основната цел е бързо постигане на споразумение относно фонда за възстановяване и бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Германия иска също така да постигне напредък по Зеления пакт за опазване на климата и по дигитализацията. Във външнополитически план акцентът е върху Африка и отношенията с Китай, както и върху бъдещото сътрудничество с Великобритания.

Приоритетите на германското председателство на Съвета са:

•          Преодоляване на пандемията от COVID-19; икономическо и социално възстановяване

•          По-силна и по-иновативна Европа

•          Справедлива Европа

•          Устойчива Европа

•          Сигурност и общи ценности

•          Силно присъствие на Европа на световната сцена

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи и обсъди с депутатите програмата на новото председателство по време на пленарната сесия на 8 юли. Германските министри ще дискутират програмата в парламентарните комисии през юли.

По време на председателството Германия ще работи в сътрудничество с Португалия и Словения - следващите държави, които ще поемат ролята. Германия застава начело на Съвета на ЕС за 13-ти път, като за последно това се е случвало през 2007 г.

Информационното бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре