Сряда, 05 Януари 2011 19:14

Столетницата баба Бисера: Все едно съм на 50, а не на 100 години

Публикувана от
Баба Бисера|||| Баба Бисера|||| Снимки: Смолян днес!||||
Най-ценния урок, на който 100-годишната жена е научила децата си е уважението между хората
 
Все едно съм на 50, а не на 100 години, каза на връх рождения си ден навършилата един век баба Бисера Станчева. Тя духна свещичките на тортата във вид на 100 и вдигна наздравица с ракия, като пожела на всички, уважили я на юбилея да доживеят нейните години.  „Ага не мога да заспя си пийвам ракийка. Иначе добре се чувствам, не мога много да ходя, но децата хубаво ме гледат, много ме обичат – и внуци, правнуци, но и аз много ги обичам”, каза юбилярката.  Тя е отгледала 4 деца, има 10 внука, 16 правнука и 4 праправнучета.
baba_bisera_100_godini_002 baba_bisera_100_godini_006
Семейството на столетничката от сутринта приемаше многото гости, надошли да честитят вековния юбилей на слънчевата баба Бисера. Скъпи гости в дома на рожденичката бяха кметът на Смолян Дора Янкова и секретарят на общината Петър Харадинов. По традиция градоначалничката подари на столетничката телевизор и обяви решението на Общинския съвет, според което столетниците получават по 50 лева над пенсията си. Общината поема и стойността на лекарствата, които използват за поддържане на здравето си. „Ти имаш пълното право да съветваш общината. През погледа на 100 години можеш да ни кажеш всичко”, каза  Дора Янкова на юбилярката. Тя пък сподели, че от всички политици най-много харесва президента Георги Първанов.
baba_bisera_100_godini_007 baba_bisera_100_godini_009
Най-ценния урок, на който баба Бисера е научила децата си е уважението между хората, каза 76-годишната й доведена дъщеря Мария Калайджиева.  „Тя е много добър човек, отгледа ни от малки. Веднага се привързахме и  като почнахме да й викаме мамо, тя заплака от радост. Научи ни да уважаваме хората, да бъдем скромни, да не се караме и да си помагаме”, разказа Мария. Според нея тайната на дълголетието е спокойствието.
baba_bisera_100_godini_013 baba_bisera_100_godini_014
Баба Бисера Станчева е родена преди 1 век в смолянското село Стойките. Живяла е дълги години в  Соколовци, а сега е при своите дъщери в Смолян. Изумително е, че столетничката майстори произведения на изкуството на една кука. Шедьоври излизат от ръцете на възрастната жена, която днес подари свое плетиво и на кмета на Смолян. Онова, което я крепило един век е добротата, позитивната мисъл, морала и труда. На 16-години баба Бисера загубила баща си, омъжила се 19-годишна, след 12 години брак съпругът й починал и останала съвсем сама. Деца нямала, но след като се оженила за овдовелия Димитър Станчев, приела невръстните му рожби като свои.
10 жители на община Смолян ще навършат столетие през 2011 година, което е уникално и се случва за първи път от години наред.
 

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

26-05-2015

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да н...

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски домове

27-02-2013

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски д…

Иконата на баба Калина „Божията майка с младенеца“ от Соколовци е един от ценните експонати в тематич...

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...