Столетницата баба Бисера: Все едно съм на 50, а не на 100 години

Баба Бисера
Най-ценния урок, на който 100-годишната жена е научила децата си е уважението между хората
 
Все едно съм на 50, а не на 100 години, каза на връх рождения си ден навършилата един век баба Бисера Станчева. Тя духна свещичките на тортата във вид на 100 и вдигна наздравица с ракия, като пожела на всички, уважили я на юбилея да доживеят нейните години.  „Ага не мога да заспя си пийвам ракийка. Иначе добре се чувствам, не мога много да ходя, но децата хубаво ме гледат, много ме обичат – и внуци, правнуци, но и аз много ги обичам”, каза юбилярката.  Тя е отгледала 4 деца, има 10 внука, 16 правнука и 4 праправнучета.
baba_bisera_100_godini_002 baba_bisera_100_godini_006
Семейството на столетничката от сутринта приемаше многото гости, надошли да честитят вековния юбилей на слънчевата баба Бисера. Скъпи гости в дома на рожденичката бяха кметът на Смолян Дора Янкова и секретарят на общината Петър Харадинов. По традиция градоначалничката подари на столетничката телевизор и обяви решението на Общинския съвет, според което столетниците получават по 50 лева над пенсията си. Общината поема и стойността на лекарствата, които използват за поддържане на здравето си. „Ти имаш пълното право да съветваш общината. През погледа на 100 години можеш да ни кажеш всичко”, каза  Дора Янкова на юбилярката. Тя пък сподели, че от всички политици най-много харесва президента Георги Първанов.
baba_bisera_100_godini_007 baba_bisera_100_godini_009
Най-ценния урок, на който баба Бисера е научила децата си е уважението между хората, каза 76-годишната й доведена дъщеря Мария Калайджиева.  „Тя е много добър човек, отгледа ни от малки. Веднага се привързахме и  като почнахме да й викаме мамо, тя заплака от радост. Научи ни да уважаваме хората, да бъдем скромни, да не се караме и да си помагаме”, разказа Мария. Според нея тайната на дълголетието е спокойствието.
baba_bisera_100_godini_013 baba_bisera_100_godini_014
Баба Бисера Станчева е родена преди 1 век в смолянското село Стойките. Живяла е дълги години в  Соколовци, а сега е при своите дъщери в Смолян. Изумително е, че столетничката майстори произведения на изкуството на една кука. Шедьоври излизат от ръцете на възрастната жена, която днес подари свое плетиво и на кмета на Смолян. Онова, което я крепило един век е добротата, позитивната мисъл, морала и труда. На 16-години баба Бисера загубила баща си, омъжила се 19-годишна, след 12 години брак съпругът й починал и останала съвсем сама. Деца нямала, но след като се оженила за овдовелия Димитър Станчев, приела невръстните му рожби като свои.
10 жители на община Смолян ще навършат столетие през 2011 година, което е уникално и се случва за първи път от години наред.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Стотици родопчани се включиха в празниците на Смолян

22-10-2009

Стотици родопчани се включиха в празниците на Смолян

Стотици родопчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родоп...

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

06-05-2009

На "Балиевата вода" в нощта срещу Гергьовден

Стотици смолянчани и гости на града се стекоха снощи на "Балиевата вода". Още час преди полунощ най-нетърпелив...