Тази седмица в Европейския съюз

Тази  седмица в Европейския съюз

Обявиха финалистите за наградата „Сахаров“ за 2023 г. Евродрпутатите избраха трима финалисти за ежегодната награда на Европесйкия парламент. Това са: Джина Махса Амини и движението „Жена, живот и свобода“ в Иран; активистите за човешки права Вилма Нунез де Ескорсия и епископ Роландо Хосе Алварез Лагос от Никарагуа и жени, които се борят за безплатен, безопасен и законен аборт: Юстина Видржинска (Полша), Морена Херера (Ел Салвадор) и Колийн МакНиколас (САЩ).

Членовете на ЕП проправиха пътя към въвеждането на източници на „собствени“ приходи за бюджета на ЕС. Комисията по околна среда (ENVI) прие предложения за намаляване на емисиите на замърсители и за определяне на изисквания за дълготрайност на батериите за леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони. Собствените ресурси, основани на Схемата за търговия с емисии, Механизма за въглеродна корекция по границите и корпоративните печалби целят да позволят на Европейския съюз да реагира ефективно на бъдещи кризи и да спазва ангажиментите си към европейските граждани, без да натоварва бъдещите поколения с дългове.

По-добра защита на потребителите срещу щети, причинени от дефектни продукти.Комисията по правни въпроси (JURI) и комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) одобриха позицията си относно актуализираните правила, уреждащи отговорността на икономическите оператори за вреди, причинени от дефектни продукти. Целта на новото законодателство е да се премахнат различията между държавите членки и да се реагира адекватно на появата на нови технологии (като ИИ), прехода към кръгов икономически модел и увеличаването на онлайн пазаруването (включително от държави извън ЕС). Новите правила ще гарантират, че потърпевшите ще получат справедливо обезщетение, когато дефектни продукти, включително цифрови или обновени продукти, им причинят физически и психологически вреди. Целта на новото законодателство е да се премахнат различията между държавите членки и да се реагира адекватно на появата на нови технологии (като изкуствения интелект), на прехода към кръгов икономически модел и на увеличаването на онлайн пазаруването (включително от страни извън ЕС). Проектът за законодателство има за цел да гарантира, че дори когато нещо дефектно е било закупено извън ЕС, има предприятие, базирано в ЕС, което може да бъде подведено под отговорност за причинените от него вреди.

Евро 7: Членовете на ЕП подкрепят нови правила за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт.  Комисията по околна среда прие своите предложения за намаляване на емисиите на замърсители и за определяне на изисквания за дълготрайност на батериите за леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони.

 

Европейски  парламент, Бюро за връзки в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре