Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 17 Януари 2017 18:55

В ЕП: минута мълчание за португалския държавник Мариу Суареш

Публикувана от Прочетена 1590 пъти
При откриване на пленарната  сесия на Европейския парламент днес, на която ще се гласува нов председател, досегашният Мартин  Шулц призова за минута мълчание в памет на португалския държавник Мариу Суареш, който почина на 7 януари. Г-н Суареш се бори с потисничеството и диктатурата и за португалския преход към демокрация и присъединяване към Европейската общност. „Наш дълг е да почетем и защитим неговото политическо наследство“, каза г-н Шулц.
За Европа г-н Суареш беше виден държавник, реформатор с визия и прагматизъм и твърд демократ. Той беше член на групата на С&Д в Европейския парламент от 1999 до 2004 г. и председателства няколко парламентарни органа.
В Португалия г-н Суареш символизира съпротивата против диктатурата и борбата за демокрация. В качеството си на министър на външните работи, министър-председател и президент на Португалия той беше ключова фигура в прехода към демокрация и присъединяването към Европейската общност.
Г-н Шулц изрази най-дълбоките съболезнования на Парламента към семейството на г-н Суареш, неговите близки и приятели.
Съобщени бяха и промените в парламента. Новопостъпили и напускащи евродепутати са Петър Курумбашев (С&Д, България), който ще замести  Илияна Йотова, считано от 17 януари 2017 г. Хосе Игнасио Салафранка Санчес-Нейра (ЕНП, Испания) ще замества Пабло Салба  Бидегаин, считано от 3 януари 2017 г. Жорди Соле и Ферандо (Зелените, Испания) замества Ернест Марагал, считано от 3 януари 2017 г.
Промяна има и в политическите групи - Марко Афронте (Италия) напусна групата на ЕСПД и се присъедини към групата на Зелените ЕСА, считано от 11 януари 2017 г. Марко Дзани (Италия) напусна групата на ЕСПД и се присъедини към групата на ЕНС, считано от 11 януари 2017 г.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!