Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 17 Януари 2017

В ЕП: минута мълчание за португалския държавник Мариу Суареш

Публикувана от
В ЕП: минута мълчание за португалския държавник Мариу Суареш
   
При откриване на пленарната  сесия на Европейския парламент днес, на която ще се гласува нов председател, досегашният Мартин  Шулц призова за минута мълчание в памет на португалския държавник Мариу Суареш, който почина на 7 януари. Г-н Суареш се бори с потисничеството и диктатурата и за португалския преход към демокрация и присъединяване към Европейската общност. „Наш дълг е да почетем и защитим неговото политическо наследство“, каза г-н Шулц.
За Европа г-н Суареш беше виден държавник, реформатор с визия и прагматизъм и твърд демократ. Той беше член на групата на С&Д в Европейския парламент от 1999 до 2004 г. и председателства няколко парламентарни органа.
В Португалия г-н Суареш символизира съпротивата против диктатурата и борбата за демокрация. В качеството си на министър на външните работи, министър-председател и президент на Португалия той беше ключова фигура в прехода към демокрация и присъединяването към Европейската общност.
Г-н Шулц изрази най-дълбоките съболезнования на Парламента към семейството на г-н Суареш, неговите близки и приятели.
Съобщени бяха и промените в парламента. Новопостъпили и напускащи евродепутати са Петър Курумбашев (С&Д, България), който ще замести  Илияна Йотова, считано от 17 януари 2017 г. Хосе Игнасио Салафранка Санчес-Нейра (ЕНП, Испания) ще замества Пабло Салба  Бидегаин, считано от 3 януари 2017 г. Жорди Соле и Ферандо (Зелените, Испания) замества Ернест Марагал, считано от 3 януари 2017 г.
Промяна има и в политическите групи - Марко Афронте (Италия) напусна групата на ЕСПД и се присъедини към групата на Зелените ЕСА, считано от 11 януари 2017 г. Марко Дзани (Италия) напусна групата на ЕСПД и се присъедини към групата на ЕНС, считано от 11 януари 2017 г.
 
Прочетена 1691 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!