Върховенството на закона в България: делегация на ЕП посети страната като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС

Върховенството на закона в България: делегация на ЕП посети страната като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС

„Европейският парламент е тук и ви подкрепя. Имаме дългосрочен ангажимент и следим отблизо събитията. Видяхме проблеми, но и огрома решимост на българите да се справят с предизвикателстта. Ще продължим диалога и да работим заедно.“ Tова заяви председателят на делегацията на комисията по граждански свободи София ин'т Велд (Обнови Европа, Нидерландия) по време на пресконференция на 24 септември в София.

В пресконференцията взеха участие София ин'т Велд (Обнови Европа, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България) и Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия), които заедно с Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия) и Патрик Яки (ЕКР, Полша) бяха на двудневно работно посещение в България. Темите, засегнати по време на пресконферецията, бяха зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система и на системата на прокуратурата от изпълнителната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

Председателят на делегацията на комисията по граждански свободи София ин'т Велд (Обнови Европа, Нидерландия) заяви:

„Делегацията на ЕП завари една държава в трудни времена, но също и в преход. Ефективното и справедливо правоприлагане, особено в борбата с корупцията, продължава да бъде един от най-неотложните въпроси в България. Наказателното преследване на корупцията по високите етажи продължава да бъде проблематично. Делегацията е обезпокоена и от докладваните случаи на полицейска жестокост през лятото на 2020 г., които все още не са надлежно разследвани. Предизвикателството, свързано с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор, не е преодоляно, и е необходимо да бъде адресирано в контекста на по-широките съдебни реформи веднага щом политическата ситуация го позволява.

Тревожната ситуация по отношение на свободата и плурализма на медиите в България продължава да съществува. Властите трябва да увеличат усилията си за подобряване на работната среда и безопасността на журналистите. Призоваваме властите да гарантират защитата на журналистите по всяко време и да гарантират тяхната независимост. Високата степен на концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност при разпределянето на финансирането от ЕС и общественото финансиране заемат челно място в политическия дневен ред и трябва да се гарантира подходящ мониторинг и изпълнение. Сведенията за използването на реч на омразата и дискриминацията срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи, както и относно насилието, включително домашното насилие, пораждат опасения във връзка с положението с основните права в България.

Взимаме под внимание ограничените правомощия на служебното правителство за справяне с многобройните предизвикателства, но сме окуражени от ангажимента му да използва ефективно инструментите, с които разполага. Същевременно призоваваме Европейската комисия да засили мониторинга и одита на средствата, предоставяни от ЕС, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост. Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент ще продължи да следи отблизо събитията в България в бъдеще и е уверена, че в българското общество има достатъчна воля за намиране на решения.“

Г-жа ин'т Велд изтъкна ползотворните срещи, които евродепутатите са провели с представителите на различни заинтересовани страни.

Работната програма на делегацията включваше срещи с организации на гражданското общество, представители на медиите, както и с президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебния заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, служебния министър на културата Велислав Минеков, главния прокурор Иван Гешев и омбудсмана Диана Ковачева.

Контекст

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. С мандат до 31 декември 2021 г., Групата съсредоточава работата си върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията във всички държави членки в ЕС.

Бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре