Витаминозна салата с моркови и лимон

Витаминозна салата
За да сте красиви, здрави и паметливи,  яжте колкото можете повече моркови. И то сурови. Морковите оглавяват класацията за едни от най-полезните зеленчуци. Редовното им консумиране укрепва зрението, заради високото съдържание на витамин А. Морковеният сок съдържа 4 пъти повече каротин, отколкото доматения. Добре е да знаете, че каротинът много по-лесно и бързо се усвоява от организма, ако се подправи с растително масло или с малко лимонов сок.
 
Големият набор на витамини от групата В укрепва нервната система. Високото съдържание на целулоза стимулира функцията на храносмилането и перисталтиката на дебелото черво. Затова морковите се препоръчват във всички диети за отслабване. Зеленчукът е полезен и за диабетиците. Морковът се различава от другите зеленчуци и с повишеното си съдържание на калиеви соли - крайно необходими при болести на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Заради всички тези достойнства в рецептите на „Смолян днес” ви предлагаме салата от сурови моркови.

Необходими продукти:
 
4 средни моркова, 1 лимон, зехтин, сол

Начин на приготвяне:
 
За приготвянето на салатата изберете свежи едри моркови. Почистете ги и ги настържете на ситно с ренде в подходяща чиния. Осолете, поръсете с зехтина и изцедете върху им половин лимон, а с останалата половина аранжирайте салатата.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре