Събота, 20 Август 2011 20:08

За пръв път „Хайдушки поляни” събраха пет села на събор

За пръв път „Хайдушки поляни” събраха пет села на събор
|||| |||| ||||
За пръв път живописната родопска местност „Хайдушки поляни” събра жителите на пет села и много гости на събор. Стотици съборяни станаха свидетели на реализираната нова идея на съседните смолянски селища Кутела, Виево, Петково, Славейно и Момчиловци за обща инициатива. Поляната край езерото грейна от колоритните родопски носии на самодейците от петте села и бе огласена от каба гайда и от волните песни и хора. До сега традиционният августовски събор на „Хайдушки поляни” бе организиран само от кметството в Кутела.  „За пръв път сме тук и много ми хареса. Радва ме това, че има толкова много хора. Знам, че родопчани живеят трудно, но такива събития показват, че са с висок дух и умеят да се обединят и веселят заедно”, коментира пловдивчанката с родопски корен Павлина Манолова, дошла специално за събора.
sabor_haydushki_polyani_2011_043
Официални гости на празника бяха двама депутати - Николай Мелемов и Ариф Агуш, кметът на Смолян Дора Янкова, зам.-областният управител Чавдар Фурлански, зам.-кметът Косатдин Василев, секретарят Петър Харадинов, общинските съветници Атанас Устабашиев, Филип Топов, Ефрем Велинов и Венера Аръчкова, кметове на селата Подвис, Манастир и др. „Надявам се, че съборът в тази си форма ще стане традиция, защото когато хората са обединени, те са най-силни. Мястото преплита уникална природа, история, култура, туризъм и човешко общуване”, каза при откриването на  кметът Дора Янкова.
sabor_haydushki_polyani_2011_041sabor_haydushki_polyani_2011_005
Тя подчерта, че общината търси регулация за „Хайдушки поляни”, която да запази красивата природа и същевременно да разкрие потенциала за развитието на туризма. Този четвъртък ще бъде финалното обсъждане на изготвения от архитектите устройствен план.  
От името на кметовете домакини Мария Никова поздрави присъстващите и пожела тазгодишният събор даде начало на традиция, която да събира не само хората от съседните села, но и от цяла България. Тя изказа благодарност на читалищните служители и самодейците, които първи прегърнали идеята за общия събор.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Златоград празнува освобождението си

22-11-2009

Златоград празнува освобождението си

97 години от освобождението си отпразнува Златоград на 21 и 22 ноември т. г. Официалният празник на града тази г...

20-11-2012

Заедно с родители на Кръстова гора

За нашия двоен красив семеен празник – Въведение Богородично, и четвърти рожден ден на центъра „Чисти ...

От 6 до 74-годишни гайдари се надсвирват в Гела

06-08-2011

От 6 до 74-годишни гайдари се надсвирват в Гела

9-тото гайдарско надсвирване в Гела започна с едноминутно мълчание в памет на доайена на гайдарите в Смолянск...