Събота, 20 Август 2011

За пръв път „Хайдушки поляни” събраха пет села на събор

Публикувана от
За пръв път „Хайдушки поляни” събраха пет села на събор
   
|||| |||| ||||
За пръв път живописната родопска местност „Хайдушки поляни” събра жителите на пет села и много гости на събор. Стотици съборяни станаха свидетели на реализираната нова идея на съседните смолянски селища Кутела, Виево, Петково, Славейно и Момчиловци за обща инициатива. Поляната край езерото грейна от колоритните родопски носии на самодейците от петте села и бе огласена от каба гайда и от волните песни и хора. До сега традиционният августовски събор на „Хайдушки поляни” бе организиран само от кметството в Кутела.  „За пръв път сме тук и много ми хареса. Радва ме това, че има толкова много хора. Знам, че родопчани живеят трудно, но такива събития показват, че са с висок дух и умеят да се обединят и веселят заедно”, коментира пловдивчанката с родопски корен Павлина Манолова, дошла специално за събора.
sabor_haydushki_polyani_2011_043
Официални гости на празника бяха двама депутати - Николай Мелемов и Ариф Агуш, кметът на Смолян Дора Янкова, зам.-областният управител Чавдар Фурлански, зам.-кметът Косатдин Василев, секретарят Петър Харадинов, общинските съветници Атанас Устабашиев, Филип Топов, Ефрем Велинов и Венера Аръчкова, кметове на селата Подвис, Манастир и др. „Надявам се, че съборът в тази си форма ще стане традиция, защото когато хората са обединени, те са най-силни. Мястото преплита уникална природа, история, култура, туризъм и човешко общуване”, каза при откриването на  кметът Дора Янкова.
sabor_haydushki_polyani_2011_041sabor_haydushki_polyani_2011_005
Тя подчерта, че общината търси регулация за „Хайдушки поляни”, която да запази красивата природа и същевременно да разкрие потенциала за развитието на туризма. Този четвъртък ще бъде финалното обсъждане на изготвения от архитектите устройствен план.  
От името на кметовете домакини Мария Никова поздрави присъстващите и пожела тазгодишният събор даде начало на традиция, която да събира не само хората от съседните села, но и от цяла България. Тя изказа благодарност на читалищните служители и самодейците, които първи прегърнали идеята за общия събор.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...