Задушено месо със зеленчуци

Задушено месо със зеленчуци
Задушените месо и зеленчуци сътворяват много вкусно и апетитно ястие, което носи много бира и събира семейство и приятели на трапезата.

Може да се приготви с пилешко или свинско месо или комбинирано, каквато е нашата рецепта. А зеленчуците винаги може да комбинирате, според вкусовете и това, с което разполагате в момента.

Необходими продукти:

2 тарелки пилешко филе
0,500 кг свинско /за готвене/
3-4 моркова
3-4 чушки
3-4 тиквички
буркан марки гъби
5-6 малки глави лук
100 гр кашкавал
кутия топено сирене
олио
100-200 гр масло
соев сос
сол
черен пипер
магданоз
 
 
Начин на приготвяне:

Нарязваме месото както предпочитаме. Предлагаме пилешкото филе на по-големи филенца, а свинското на хапки или малки пържолки. В дълбок тиган или тенджера в малко олио най-напред запържваме пилешкото месо, което предварително сме овкусили със сол и соев сос. Месото най-напред задушаваме под капак, като поуври от собствения отделен сос, отхлупваме и запържваме до златисто. Готовото пилешко месо изсипваме в тавата, в която накрая ще запечем месото и зеленчуците. По същия начин процедираме и със свинското месо.

Докато месото се запържва, нарязваме зеленчуците. Чушките на ивички, тиквичките на по-големи парчета. Морковите по същия начин - най напред на половина, а ако е необходимо и на няколко надлъжни парчета. Ако имате малки главички кромид лук - не го нарязвате, ако главите са по-големи - и тях на големи парчета. Целта е зеленчуците да не са на ситно нарязани, за да може след задушаването да запазят целостта си. Изцеждате от водата и стерилизираните гъбки.

Най-напред задушаваме тиквичките, чушките и гъбките по същия начин както месото. От време на време добавяме по малко масло. По същия начин накрая задушаваме лука и морковите. По време на задушаването и на месото и зеленчуците, ако прецените може да добавяте по малко вода, ако отделения сос от продуктите не е достатъчен за задушаването.

Към всички продукти в тавата добавяме топеното сирене, настъргваме кашкавал и поставяме във фурната докато течността заври и кашкавалът се запече.

Ако имате сач, по този начин се приготвя вкусен сач със зеленчуци, но продуктите са запържват и запичат в глинения съд. Сачът със сигурност дава по-приятен вкус на ястието, но предимството тук е, че може да приготвим наведнъж по-голямо количество.

Апетитното ястие се поднася поръсено с магданоз
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре