Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 12 Февруари 2015

Антитерористичните мерки не бива да застрашават основните права

Публикувана от
Антитерористичните мерки не бива да застрашават основните права
   
ЕП се обяви за засилване на контрола по външните граници на Шенген. В резолюция, приета на 11 февруари 2015 г., евродепутатите се обявиха за дерадикализиращи програми, засилване на контрола по външните граници на Шенген и по-добър информационен обмен между държавите членки, за да бъде ЕС защитен от тероризма и едновременно да запази правата на гражданите. Бяха подкрепени плановете за създаване на европейска платформа за борба с тероризма в рамките на Европол, за да увеличи максимално оперативния, технически и разузнавателен обмен.

Парламентът призовава европейските страни да придвижат по-бързо законодателния пакет за защита на данните, за да могат преговорите по него да текат паралелно с тези за данните на пътниците (PNR данни) и по този начин да се изготви цялостен пакет от правила за защита на информацията. Общата резолюция бе приета с 532 гласа „за“, 136 „против“, а 36 гласуваха „въздържал се“.

Депутатите обещаха да работят „в посока финализиране на директива за PNR в ЕС до края на годината“ и насърчиха държавите членки да постигнат напредък по законодателния пакет за защита на данните, за да може преговорите по двете предложения да се провеждат паралелно. Целта е да се гарантира, че събирането и споделянето на данни се основава на съгласувана рамка за защита на информацията, която предлага задължителни стандарти за защита в рамките на ЕС. Парламентът настоя още Комисията да направи оценка на последиците от отмяната на Директивата за задържането на данни от страна на Европейския съд и да  потърси мнението на независими експерти за „необходимостта и пропорционалността“ на предложението за PNR данните.

Депутатите искат комплексен подход за овладяване на радикализма, призовавайки страните членки да:
-   инвестират в образователни и социални програми, насочени към корените на радикализма
-   противодействат на зараждането на терористични действия в онлайн пространството
-    предотвратят набирането на бойци от страна на терористичните организации
-    попречат на финансовата подкрепа и трафика на оръжие към терористите
-   създадат програми за дерадикализация

Депутатите призоваха държавите членки да предотвратят движението на заподозрени в терористична дейност чрез укрепване на контрола по външните граници. Държавите членки трябва да подобрят обмена на информация между правоприлагащите органи и агенциите на ЕС. По-конкретно те трябва да гарантират, че техните национални органи предоставят на Европол адекватна информация, посочиха европейските представители. Те заявиха, че страните членки предоставят на Европол и Евроюст само 50% от информацията относно тероризма и организираната престъпност.

Българска редакция на Плесслужбата на Европейския парламент

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!