Днес и утре /събота/ има среща между Европейския парламент и Конгреса на САЩ в София

Днес и утре /събота/ има среща между Европейския парламент и Конгреса на САЩ в София

82-ата междупарламентарна среща – Трансатлантически диалог на законодателите – между ЕС и САЩ  се провежда на 29 и 30 юни 2018 г. в София, България. Основните теми, които ще бъдат  обсъдени, са сътрудничеството със Западните Балкани, киберсигурността и търговията.

Домакин на събитието е Народното събрание на Република България, като участниците ще се срещнат с председателя му Цвета Караянчева, председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, председателя на Комисията по външни работи Джема Грозданова и председателя на Комисията по отбрана генерал Константин Попов.

Членовете на ЕП и на Конгреса на САЩ ще бъдат приветствани от представители на българското правителство, включително министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, ще представи инициативите на ЕС по въпросите на трансатлантическата киберсигурност.

Предвидени са четири работни заседания между Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Темите, които ще бъдат обсъдени, са:

‒        политическата обстановка в ЕС и САЩ;

‒        сътрудничеството в областта на външната политика с акцент върху Западните Балкани;

‒        киберсигурността с фокус върху защитата на демократичните системи от външна намеса;

‒        икономическото сътрудничество, включително търговски въпроси.

На 30 юни 2018 г. от 10:30 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание“ № 2, София, ще се състои пресконференция на ръководителите на делегациите на ЕП и Конгреса на САЩ.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре