Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 04 Юли 2018

Евродепутатите обсъдиха резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС с министър-председателя Бойко Борисов

Публикувана от
Евродепутатите обсъдиха резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС с министър-председателя Бойко Борисов
   

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов представи резултатите от шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС пред евродепутатите и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕП Антонио Таяни поздрави г-н Борисов за отличното сътрудничество по време на Българското председателство. Той поздрави българското ръководство за важната инициатива за Западните Балкани и напредъка по общата система на ЕС за даване на убежище и изрази надежда, че премиерът г-н Борисов ще продължи да подкрепя ЕП и в бъдеще.

В речта си министър-председателят наблегна на постигнатите резултати в редица области – приобщаване на Западните Балкани, единен цифров пазар, сигурност и стабилност и бъдещето на Европа и младите хора.

По отношение на Западните Балкани - приоритетен въпрос за българското председателство, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се гордее с успешната среща на върха в София на 17 май и подновения интерес към региона. Напомни и за подкрепата за диалога между Атина и Скопие и началото на преговорите с Република Македония и Албания за присъединяването им към ЕС. Акцент бе поставен и върху напредъка по стратегията за единен цифров пазар, постигнатото споразумение за общ подход по така наречения „Банков пакет“, приемането на Директивата за командироване на работници в рамките на социалната политика, както и подготовката за европейските избори през 2019 г.

Г-н Борисов отбеляза и постигнатия напредък в областта на отбраната и сигурността – постиженията по отношение на вътрешната сигурност и системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ЕТИАС). По този повод той обърна внимание върху въпросите, свързани с миграцията и подобряването на общата системата на ЕС за даване на убежище. Българският премиер заключи с обещанието, че България ще продължи да работи за членството във всички политики на ЕС, а именно Шенген и Еврозоната.

Г-н Борисов пожела успех на канцлера на Австрия Себастиан Курц с оглед на предстоящите предизвикателства, свързани с ротационното председателство на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави българския министър-председател за успешното провеждане на Председателството. Той благодари на целия екип на премиера и по-специално на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Г-н Юнкер приветства усилията на българското председателство за придвижването на общите инициативи и напредъка по темата за европейската перспектива на Западните Балкани, както и постигнатото по сложните досиета за валутния съюз, енергийния съюз, както и Директивата за командировани работници.

След дебата канцлерът на Австрия Себастиан Курц представи целите на австрийското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Прочетена 1488 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!