Menu
Вторник, 25 Септември 2018 19:05

Европейската комисия реши да спре измамите

Публикувана от Прочетена 811 пъти

Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива „Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС“.

Решението се отнася само до правната допустимост на предложението, което е призив за прилагане на засилени проверки и по-строги санкции в държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура, с цел защита на финансовите интереси на Съюза.

На този етап Комисията все още не е анализирала съдържанието на предложението в инициативата. Регистрацията й ще се осъществи на 27 септември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

С друго свое решение Комисията регистрира гражданската инициатива, озаглавена „Eat ORIGINal! Unmask your food“. Заявената цел е да се въведат задължителни декларации за произход на всички хранителни продукти с цел предотвратяване на измами, опазване на общественото здраве и гарантиране на правото на информация на потребителите.

Представителство на ЕК в България

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!