Menu
Неделя, 12 Септември 2010 10:42

Мекици с мая

Публикувана от
Мекици Мекици Смолян днес!
Това е рецепта за мекици само с брашно, вода и мая. Няма мляко, сода, яйца и т.н. Така мекиците не поемат мазнина и стават много вкусни.
 
Необходими продукти:
1ч.чаша вода
1кубче мая за хляб
сол на вкус
1 кг брашно
олио
 

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в хладка вода около 200-250 мл. В дълбок съд в брашното правим кладенче в средата и там изсипваме разтворената мая. Добавяме малко олио - около 1 с.л. и започваме да месим. По време на месенето тестото може да поеме още около 1 ч.чаша вода. Целта е да получим меко тесто. Месим до тогава докато започне тестото да се отлепя от ръцете ни и от стените на съда. Оставя се да втаса. При стайна температура са необходими около 1-2 часа. Мекиците се пържат в дълбок тиган. Откъсва се топче от тестото. С намазнени в олио ръце се оформя мекицата, като се разтяга от всички страни. Пържим мекиците в силно сгорещена мазнина, мекицата да плува в нея. Пържат се от двете страни. Тези мекици не поемат много мазнина. При ядене може да си ги овкусите с всякакво сладко или мед и по вкуса ви с кисело или прясно мляко. Чудесна закуска! Ако остане тесто може да го използвате за пица.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!