Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 25 Ноември 2015

„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС

Публикувана от
„Мустанг“ спечели тазгодишната филмова награда ЛУКС
   
Председателят на ЕП Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „Мустанг“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург. „Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

Господин Шулц поздрави трите финалиста, между които и българския филм „Урок“, като каза: „Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко.“

При връчването на наградата режисьорът победител Дениз Гамзе Ергювен сподели: „По свой собствен начин „Мустанг“ подкрепя идеалите на Европейския съюз. [ ... ] Благодаря Ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата ЛУКС.“

Силвия Коста, председател на Комисията по култура и образование, каза: „Наградата ЛУКС е пример за културна дипломация, съчетаваща подкрепа за изразните средства на културната и творческата индустрия с европейски копродукции, поощряване на културното и езиковото многообразие, а също така предлагаща артистични интерпретации на сложни действителности, които ни помагат да се разбираме взаимно. Не само в Европа, но и по света.“

Другите два филми, селектирани за финала за 2015 г., бяха „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки – Дом на киното („Медитеранеа“ – 7 декември, „Мустанг“ – 8 декември и „Урок“ – 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.

По информация на ЕП
Прочетена 1617 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!