Събота, 13 Ноември 2010 00:00

Храм Св. вмч. Неделя - град Смолян

Църква Св.Неделя - град Смолян
Църква Св.Неделя - град Смолян снимки: Смолян днес!
Църква Св.Неделя - град Смолян|||| Църква Св.Неделя - град Смолян|||| снимки: Смолян днес!||||
Църквата "Св.Неделя" в квартал Райково е един от най-важните паметници отразяващи богатото историческо минало на някогашното село Райково, сега квартал на град Смолян. Това религиозно огнище е сътворено през ХIХв и през дългият си исторически период пази съдбоносни събития. Църквата"Св.Неделя" се намира в южния край на квартала, над  левия бряг на р. Черна. За построяването на храма е бил необходим ферман, със сдобиването на който били натоварени двама изтъкнати еснафи райковци Нико Коджебашята - железар-оръжейник и Саво Сарандалията - варджия.
 
Подкрепени от Райково и другите села двамата отиват в Цариград да изпълнят мисията.След много усилия те успели да се снабдят с фермани за осем църкви: две в Райково и по една в Устово, Горно Дерекьой (сега Момчиловци), Долно Дерекьой (сега Соколовци), Карлуково (сега Славейно), Петково и Левочево. Ферманите изисквали църквите да се строят на мястото на стар  параклис. Работата по строежа на църквата в Райково започнала веднага под ръководството на двамата първомайстори Харит и Вълко Кисьови. Строежа вървял бързо при масовото участие на цялото население и подкрепяно от местния феодал от Пашмакли (сега квартал на гр. Смолян ) Салих ага.
 
Отблизо се доставял строителен материал - камък, пясък, греди. Плочи за покрив били доставяни от риолитните скали на Караманджа (сега Мургавец) и Кайнадина. Всичкият товарен добитък бил впрегнат на работа. Жените пълнели в торби пясък и носили камъни на строителите. Така до 7 юли 1836г. църквата била изградена и осветена от ксантийския гръцки владика Кирил.
Църквата "Св.Неделя" е трикорабна псевдобазилика с една олтарна апсида. Ферманът точно определял размерите му, броя и големината на прозорците, дебелината на стените. Покривът е четирискатен със закрепени три ниски каменни кръста. Под покривния корниз има три прозореца с разширена кръстовидна форма.
 
Църквата и целия двор са обхванати от 5-6 метров висок зид. Ъглите на оградата са останали непокътнати и до днес  и на четири от тях е издълбана годината 1836. В двора има малка сграда, строена през 1892г. Долният приземен етаж е костница, а горният е малък салон. В двора на църквата се намират няколко паметни плочи - израз на признателност  към царковни и просветни дейци от миналото на Райково. Храмът "Св. Неделя" е регистриран като паметник на културата на 26.01.1955 година. В него се пазят  някои старинни църковни принадлежности. С пълно право може да се каже, че хръмят "Св. Недела" е играел важна роля за опазването на българщината в Средноропския край.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Празник на Смолян - 2010

23-10-2010

Празник на Смолян - 2010

„Радвам се, че отново можем заедно да отбележим красивия празник на Смолян. Това е ден, който има своето запаз...

Хаджичоневият род събра 60 наследници

25-05-2012

Хаджичоневият род събра 60 наследници

Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християн...

Златоград празнува освобождението си

22-11-2009

Златоград празнува освобождението си

97 години от освобождението си отпразнува Златоград на 21 и 22 ноември т. г. Официалният празник на града тази г...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!