Парламентът ще гласува състава на новата Европейска комисия на 27 ноември

Парламентът ще гласува състава на новата Европейска комисия на 27 ноември

Председателският съвет (председателят Сасоли и лидерите на политическите групи) приключи процедурата по изслушване. Парламентът ще гласува състава на новата Комисия на 27 ноември.

След срещата председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: „През последните два месеца Европейският парламент изигра демократичната си роля като разгледа внимателно представянето на всеки от предложените комисари. Изслушванията бяха обстойни и понякога трудни, но предоставиха възможност на депутатите да проверят по един прозрачен начин дали кандидатите за комисари са готови за бъдещата си работа. Днес ние приключихме окончателната оценка и сме готови да гласуваме целия колегиум на членове на Комисията следващата седмица.

През следващите пет години Европа ще бъде изправена пред много проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните изменения. Нуждаем се от Европейска комисия, която е готова да действа по важните за европейците теми. Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще продължи да търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си.“

След обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис Председателският съвет на Парламента проведе последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари.

След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии Председателският съвет даде своята зелена светлина и обяви изслушванията за официално приключени.

Гласуването в Парламента ще се състои на 27 ноември на обяд след като новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи колегията на членовете на Комисията и тяхната програма.

Пресслужба на Европейски парламент

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре