Печено цяло пиле в йенска тенджера

Печено цяло пиле в йенска тенджера
Цяло пиле, изпечено в йенска тенджера в домашни условия превъзхожда по вкус купешките печени пилета на грил.

Необходими продукти:

цяло охладено пиле
1 чаша бира /вода/
1-2 лъжици олио
червен пипер
 

Начин на приготвяне:
 
Купуваме цяло охладено пиле /не замразено/, измиваме го добре и го почистваме от останалата перушина. Осоляваме го добре отвътре и отвън. Поставяме го в йенската тенджера.
 
За голямо пиле подходяща е тенджера със средна големина. Намазваме го добре навсякъде отвън с олиото и поръсваме с червения пипер и размазваме добре. По желание може да поръсите и малко черен пипер или, ако сте люботели на пикантното - друга пикантна подправка. Изсипваме чаша бира или чаша вода внимателно в страни на пилето, за да отиде направо на дъното, а не да смие намазаното с подправки пиле.
 
Захлупваме с капака, но понеже моето пиле леко ми избутваше капака, затова най напред покрих тенджерата с фолио и тогава поставих капака. Така го поставяме във фурната.
 
Пече се най-напред на максимална температура, а след като заври се намаля на 150-160 градуса. Така около 1ч - 1,30ч пилето ври и се задушава идеално.  Когато установим, че е увряло и дори започнало да се запича, а има още доста от  водата, го отхлупваме, за да може по-бърдо за изври и в същото време пилето да се запича от всички страни.
 
Изкарваме го от фурната когато преценим, че се е запекло достатъчно, а на дъното е останала мазнинката. С нея заливаме готовото пиле и сервираме на масата.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре