Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 31 Юли 2013 21:09

Пет неща, които трябва да знаете, когато пътувате в чужбина

Пет неща, които трябва да знаете, когато пътувате в чужбина
Пет неща, които трябва да знаете, когато пътувате в чужбина снимка: Смолян днес!
Всички обичаме да пътуваме, но знаете ли какво да правите, ако нещата се объркат - при спешен случай, ако полетът Ви е отменен или загубите паспорта си? Ето няколко основни съвета, които ще направят живота Ви по-лесен.

1) Ако имате нужда от спешна помощ (от полицейските, медицинските, противопожарните служби): обадете се на 112 - това е безплатен телефонен номер за спешни случаи в целия ЕС (работи и в Турция, Хърватия и Черна гора)

2) Не забравяйте своята безплатна европейска здравноосигурителна карта, която можете да получите от националния си доставчик на здравноосигурителни услуги. Тя Ви дава право да получите спешна медицинска помощ в 28-те страни-членки на ЕС, както и в Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария при същите условия и цени (в някои страни и безплатно) като осигурените в съответната страна.

3) При проблеми с пътуването: според европейските разпоредби имате право на компенсации в случаи на дълго забавяне, отмяна на пътуване или отказ от достъп до превозното средство. Освен това превозвачът следва да осигури помощ на пътниците (от храна до настаняване), които изчакват забавен превоз или пренасочване. Можете да научете повече за правата си като пътници от линка в карето вдясно

4) Ако бъдете арестуван, загубите паспорта си или се нуждаете от консулски услуги в страна извън ЕС, но Вашата страна няма дипломатическа мисия в съответната страна, можете да се обърнете към посолството или консулската служба на която и да е друга страна-членка. Вие имате право на помощ при същите условия, които се предлагат на граждани на страната-членка.

5) Няма нужда да изключвате телефона си в друга страна-членка, тъй като от 1 юли можете да говорите и да ползвате Интернет по-евтино от всякога.
 
Източник:Информационно бюро на Европейския парламент в България

 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!