Транспортен сектор: Ще има подкрепа и по-добра координация за преодоляване на кризата с COVID-19

Транспортен сектор:  Ще има подкрепа и по-добра координация  за преодоляване на кризата с COVID-19
• Стратегия за излизане от кризата за транспортния сектор ще бъде представена в кратки срокове
• Пакет от помощи за транспортния сектор
• Евродепутатите настояват правата на пътниците да се спазват във всички държави членки
 
Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво.
 
По време на дебат с комисаря по транспорта Адина Вълян, членовете на ЕП изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19.
 
По-добра координация и общоевропейска стратегия за излизане от кризата
 
Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.
 
Комисарят А. Вълян увери членовете на ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата. „Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя. Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.
Права на пътниците и ликвидност за компаниите
 
По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи . Европейската комисия да изясни всички останали неясноти, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.
 
Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.
 
 
Благосъстояние на транспортните работници
 
 
Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.
 
Туристическият сектор в криза
 
Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор - тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април. Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.
 
Европейският парламент заяви в резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията COVID-19 и последиците от нея, че транспортният и туристическият сектор са силно засегнати. Евродепутатите призоваха за действия за опазване на здравето, осигуряване на безопасността и подобряване на условията на труд на транспортните работници, както и за подкрепа на транспортните компании за оцеляване и преодоляване на кризата.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре