Участвайте в конкурса за младежката награда „Карл Велики“ за 2021 г.

Участвайте в конкурса за младежката награда „Карл Велики“ за 2021 г.

Ако сте на възраст между 16 и 30 години и работите по проект с европейско измерение, младежката награда „Карл Велики“ е шанс да развиете инициативата си, да осигури признание и финансова подкрепа за Вашия проект.

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ в Аахен, Германия, организират конкурс за проекти, които демонстрират практически примери за сътрудничество и единение между младите хора в Европа.

Срокът за кандидатстване за изданието на конкурса през 2021 г. започна да тече от 9 ноември и ще приключи на 22 февруари 2021 г.

Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят най-добрите три. Първата награда е парична сума от 7 500 евро, втората е на стойност 5 000 евро, а третата - 2 500 евро. Ако здравната ситуация позволява, наградите на победителите ще се връчат на церемония в Аахен през май 2021 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Правилата:

Проектите трябва да отговарят на следните условия:

да утвърждават разбирателството в Европа и по света;

да спомагат за развитие на общо усещане за европейска идентичност и интеграция;

да служат като образец за младите хора в Европа;

да предлагат практически примери за това как европейците могат да живеят заедно като единна общност.

Открийте повече информация на уебсайта на наградата. За допълнителни въпроси можете да отправите запитване на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Наградата през 2020 г.

Поради пандемията от коронавирус церемонията по награждаването през май 2020 г. не успя да се проведе. Националните журита избраха проекти, представляващи всяка една страна, но крайните победители на европейско ниво не са определени. Предвижда се на церемонията в Ахен през май 2021 г. да бъдат обявени победители за 2020 и 2021 г.

Първо място в конкурса през 2019 г. спечели италианското радио предаване Europhonica IT за студенти и млади професионалисти. Втори се нареди финландският проект „Твоето европейско гражданство“, който дава възможност на младите хора да се запознаят с процеса на вземане на решения в ЕС и с европейските култури. Третото място бе за организацията „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ от Австрия.

Бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре