Бюджет 2015: Парламентът настоя държавите членки да се споразумеят за плащанията

Бюджет 2015: Парламентът настоя държавите членки да се споразумеят за плащанията
Европейските депутати са разочаровани от неуспеха на преговорите със Съвета за коригиране на бюджета за 2014 г., както и за новия бюджет за 2015 г., стана ясно по време на дебат във вторник. Те настояха страните членки да проявят политическа воля за справяне с нарастващата планина от неплатени сметки за 2014 г. Преговорите ще бъдат възобновени след като на 28 ноември бъде представен нов проектобюджет.

„Не разбираме как е възможно Съветът да губи токова много време в разрешаване на собствения си проблем (преразпределянето на вноските на база на БНД на страните членки) вместо да работи върху бюджета на ЕС като цяло“, заяви докладчикът по бюджета Жерар Дьопре (АЛДЕ, Белгия), настоявайки отново, че „сме длъжни да постигнем съгласие за добър бюджет за 2014 г. и 2015 г.“

Депутатите отново настояха и за установяване на точната сума на неплатените сметки до края на годината преди фокуса на дискусията да премине към Бюджет 2015.

„Нашето предложение е лесно за разбиране: трябва да платим каквото дължим. Не можем да забавяме плащания към граждани, организации, студенти (...). Повече от 28 млрд. евро неуредени сметки са нещо ужасно“, заяви Ейдер Гардиасабал Рубиал (С&Д, Испания), друг докладчик по бюджета на ЕС за 2015 година.

„Парламентът е готов да вземе под внимание всяко предложение за разрешаване на проблема с неплатените сметки. Това, от което имаме нужда, е политическата воля на Съвета да го направи“, добави тя.

За решаване на проблема в дългосрочен план депутатите поискаха от Комисията да представи план за постепенно намаляване на сумата на неплатените сметки, която се разрасна от 5 млрд. евро през 2010 г. до около  28 млрд. до края на 2014 година.

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на Европейския парламент
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре