Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 27 Април 2017

Електронна търговия: край на необоснованото блокиране на географски принцип в ЕС

Публикувана от
Електронна търговия: край на необоснованото блокиране на географски принцип в ЕС
   

– По-лесно закупуване на стоки и услуги от други страни членки на ЕС.
– Плащане на същата цена като местните потребители.
– Включване на електронните книги, музика и игри.
– Без пренасочване към други уебсайтове без съгласието на купувача.
– Засега извън пакета остават: аудиовизуалните, финансовите, транспортните и здравните услуги, както и тези, свързани с електронни комуникации.
Членовете на Европейския парламент затягат правилата чрез гласуване в комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, за да осигурят третирането на потребителите на стоки и услуги в друга държава от ЕС като местни клиенти.
Проектът на закон определя специфични ситуации, в които блокирането на географски принцип няма да бъде разрешено. Това означава, че онлайн търговците няма да могат да дискриминират потребителите от други държави в ЕС по отношение на общите условия, включително цени, на базата на тяхната националност, местожителство или дори тяхното временно местоположение, добавят евродепутатите.
Третиране на купувачите от ЕС като местни
Без да плащат повече от местните потребители, купувачите от друга държава от ЕС ще могат да:
– купуват продукти (напр. домакински уреди, дрехи, дори когато търговецът не предлага доставка до държавата на потребителя, при условие, че има възможност стоките да бъдат получени на предварително уговорена локация в друга държава от ЕС (предложението не въвежда задължение за доставка навсякъде в ЕС),
– получават от търговеца онлайн услуги, които не са защитени от авторски права, като облачни услуги, „защитни стени“, хранилища за данни, хостинг на уебсайтове,
– (предложение за изменение на проекта за закон от членовете на ЕП) получават електронни книги, музика, игри или софтуер (различни от аудиовизуално съдържание, защитено с авторски права), ако търговецът има правото или лиценза да използва това съдържание за съответните държави,
– правят резервации извън мястото си на пребиваване (напр. хотелски престой, спортни събития, наем на кола, музикални фестивали или билети за развлекателни паркове).
Автоматичното пренасочване към друг уебсайт без изричното съгласие на потребителя също ще бъде забранено, с изключение на случаите, в които европейска или национална разпоредба, напр. свързана с непълнолетни лица, го изискват.

Филмите и футболните мачове засега не са включени
Сектори като аудиовизуалните услуги (вкл. предаване на спортни събития, предоставени на базата на ексклузивни териториални лицензи), както и услуги, свързани с финанси, транспорт, електронна комуникация или здравеопазване, засега също са изключени от обхвата на регулацията.
Въпреки това, в срок от три години след влизането ѝ в сила, Европейската комисия трябва да оцени дали те трябва да бъдат включени, добавя комисията в ЕП.
Следващи стъпки
Гласуването в комисията дава на преговарящия екип начело с г-жа Тун мандат да започне тристранни разговори (триалог) със Съвета на ЕС и Европейската комисия с цел постигане на съгласие по финалния документ. Мандатът беше одобрен с 31 гласа „за“, 2 „против“ и един „въздържал се“.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Прочетена 1762 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!