Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 20 Септември 2013

ЕС изготви стратегия относно наркотиците за периода 2013—2020 г.

Публикувана от
ЕС изготви стратегия относно наркотиците за периода 2013—2020 г.
   
Европейската комисия внесе на 17.09.2013 г. предложение за засилване на способността на Европейския съюз за предприемане на действия по отношение на „легалните дроги“ — нови психоактивни вещества, използвани като алтернатива на незаконните наркотични вещества, като кокаин и екстази.

Съгласно предложените от Комисията разпоредби вредните психоактивни вещества ще се изтеглят бързо от пазара, без различните им форми на законна промишлена и търговска употреба да бъдат изложени на риск. Предложенията се внасят след като Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН) и Европол отправиха предупреждения относно мащабите на проблема и след публикуван през 2011 г. доклад, в който се констатира, че настоящият механизъм на ЕС за действия спрямо новите психоактивни вещества се нуждае от укрепване (IP/11/1236).

Стратегията на ЕС относно наркотиците за периода 2013—2020 г. очерта приоритетите за политиката на ЕС в областта на наркотичните вещества. В нея появата и бързото разпространение на нови психоактивни вещества са определени като ново предизвикателство, на което трябва да се реагира енергично, включително чрез подсилване на съществуващото законодателство на ЕС.

През последните години в ЕС бе откривано средно по едно ново психоактивно вещество всяка седмица, като този брой се очаква да нарасне през идните години. От 1997 г. насам държавите членки са открили над 300 вещества, а за периода 2009—2012 г. броят им се е утроил (от 24 през 2009 г. на 73 през 2012 г.).

Съгласно действащия инструмент на ЕС, Решение 2005/387/ПВР на Съвета, Комисията може да предложи на държавите членки спрямо новите наркотици да се прилагат наказателноправни мерки. Благодарение на този механизъм по отношение на 9 вещества са били наложени ограничителни мерки и наказателноправни санкции. Съвсем наскоро, през 2010 г., Комисията предложи и постигна налагането на забрана в целия ЕС по отношение на подобния на екстази наркотик мефедрон (MEMO/10/646), а в началото на 2013 г. — и на амфетаминоподобния наркотик 4-МА (IP/13/75). През юни 2013 г. Комисията предложи да се забрани и синтетичния наркотик 5-IT (IP/13/604).

В доклад, публикуван през 2011 г., се стига до заключението, че действащата система изпитва трудности да се справи с големия брой нови вещества, появяващи се на пазара. Налагането на ограничителни мерки спрямо едно-единствено вещество отнема две години. След това престъпниците могат да заобиколят мерките за контрол чрез ограничени промени в химическата структура на веществото, които не смекчават сериозното му вредно въздействие. Освен това двуполюсното естество на действащата система, при която или се налагат наказателноправни мерки, или не се предприемат никакви действия, затруднява Съюза да реагира. Липсват ефективни възможности за налагане на мерки за контрол, които да позволят бързи и целенасочени действия.

Днешните предложения са резултат от настойчивите предупреждения от страна на ЕЦМНН и Европол. С тях се откликва и на призивите на Европейския парламент и на държавите членки за актуализиране на Решение 2005/387/ПВР на Съвета.

Източник: Представителство на Европейската комисия  в България
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!