ЕС трябва да преодолее страха и разделенията заради Шенген, казват евродепутати

ЕС трябва да преодолее страха и разделенията заради Шенген, казват евродепутати
ЕС трябва да преодолее парализата на страховете и разделенията и да управлява ефективно миграционните и бежанските потоци. Това казаха евродепутати по време на дебат с холандското председателство и Комисията. Ефективната защита на външните граници на ЕС е жизненоважно за запазването на шенгенското пространство, отбелязаха те.
Някои евродепутати призоваха за нулева толерантност към расистките и насилствените нападения срещу мигранти и бежанци. Те също така подчертаха нуждата да се спазва принципът за забрана на връщане и обсъдиха финансирането на механизма в полза на бежанците в Турция.
Нидерландският министър на външните работи Берт Кундерс каза от името на председателството на Съвета, че бежанският поток „трябва да бъде намален“. За тази цел е необходимо изпълнението на мерките, които вече са договорени, включително пренастаняването и горещите точки. Той изрази особена тревога относно хуманитарното положение в Западните Балкани и рисковете, на които са изложени непридружените непълнолетни, които идват в Европа.
Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призна, че за момента е постигнат слаб напредък в държавите членки на първа линия, както и в останалите. Списъкът със задачи е дълъг: пренастаняване, горещи точки, връщане, каза той. Относно Шенген „Комисията се подготвя за всички възможности..., но тук не става дума за края на Шенген или за отрязване на някоя държава членка.“ Относно нападенията в Кьолн, господин Аврамопулос отрече, че всички бежанци и мигранти представляват заплаха за обществения ред.
Лидерът на ЕНП Манфред Вебер (Германия) каза: „Няма липса на идеи, а блокирано положение. То е в Съвета, както и в Парламента..., разделение, което трябва да преодолеем, за да запазим Шенген.“ Той подчерта, че ЕС се нуждае от ефективно наблюдение на границите. Той трябва да подпомогне властите и да даде на Фронтекс достъп до информационната система на Шенген. „Ние очакваме тези, които получават приют и защита в държави от ЕС, да уважават техните култури и закони,“ добави той.
Лидерът на С&Д Джани Питела (Италия) каза, че Европа е заразена от вируса на страха, който пречи на ЕС да вземе правилните решения и заплашва да го унищожи. Господин Питела предупреди, че бежанските потоци ще се засилят през пролетта и подчерта особено опасното положение на децата мигранти.
Сайед Камал (ЕКР, Великобритания) каза: „Нямаме месеци или години, за да пренапишем правилата на ЕС, имаме само няколко седмици... Ако държави членки не могат да управляват своите граници..., не се изненадвайте, ако някои други искат да Ви извадят от играта.“ Той добави, че не е нужно Шенген да бъде пренаписан, нужно е да работи по-добре.
Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия) призова председателството на ЕС да действа според член 78 от договора (убежище и международна защита), да поеме контрола над външните граници на ЕС и да създаде сили за бързо реагиране. „Европа трябва да изпълни задачата“, каза той и добави, че решението за действие трябва да се вземе на следващия Европейски съвет.
„Управлението на бежанската криза изисква повече сътрудничество, а не подбиране от страна на някои държави членки, които поставят под съмнение общи решения,“ каза Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция). Той посочи, че само 400 бежанци от 160 000, намиращи се в Гърция и Италия, са били пренастанени до момента. Ребека Хармс (Зелените, Германия) се съгласи с нуждата за по-добро управление на границите, но подчерта, че е необходима и повече подкрепа за бежанците в Турция.
„Управлението на миграцията на ЕС е пълен провал... То е обратното на солидарност“, каза Лаура Ферара (ЕСПД, Италия). Тя добави: „Гледаме резултатите, без да обръщаме внимание на причините.“ Тя също така критикува лидерите на ЕС, че са изнесли отговорността на Турция. „Събудете се! Шенген е провал, а ЕС е фиаско. Затворете границите и защитете холандците“, каза Вики Майер (ЕНС, Холандия).
 
Европейски парламент - Българска пресслужба
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре