Китай не е пазарна икономика според европейските стандарти

Китай не е пазарна икономика според европейските стандарти
Изводът на евродепутати от всички цветове е, че „Китай не е пазарна икономика“. Това беше казано по време на дебата на 10 май  със Съвета и Комисията. Основната тема беше как ЕС да се противопостави на нелоялната конкуренция от Китай след 11.12.2016 г., когато според правилата на Световната търговска организация страната трябва да бъде призната за пазарна икономика.
Повечето изказали се посочиха, че Китай субсидира своите компании, не е открит относно предоставяните държавни помощи и предлага ниски експортни цени, за които е ясно, че не са определени от търсенето и предлагането. Те наблегнаха на това, че свръхкапацитетът в производството води до евтин износ към ЕС, който пък причинява икономически щети, особено на пазара на стомана в ЕС, където хиляди работници се страхуват за работата си.
Много евродепутати призоваха Европейската комисия бързо да излезе с предложение за противопоставяне на дъмпинга. От друга страна, други заявиха, че ЕС трябва да даде ясен сигнал на Китай, че страната не може да бъде призната за пазарна икономика.
Европейският комисар Витенис Андриукайтис потвърди пред евродепутатите, че справянето с кризата в стоманената индустрия е основен приоритет за Комисията. За него е „безспорно“, че Китай не е пазарна икономика и поради това Комисията работи по „нов подход“, който ще включва силна система за търговска защита и ще гарантира спазването на правилата на Световната търговска организация (СТО).
Господин Андриукайтис намекна, че този подход може да бъде основан на този на САЩ, който изчислява разликите в дъмпинга за всеки отделен случай. Той обеща, че Европейската комисия ще обсъди това преди лятната ваканция.
От името на председателството на Съвета Жанин Хенис-Пласхаарт заяви, че въпросът ще бъде обсъден от Съвета за външни работи относно търговската политика на 13 май.
Парламентът ще гласува резолюция в четвъртък.
Българска Пресслужба на ЕП
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре