Четвъртък, 30 Април 2009

Добре дошли в Забърдо

Публикувана от
По холивудски ще посрещат вече гостите си в чепеларското село Забърдо. 50-метров светещ надпис с приветствие "Добре дошли в Забърдо" откриха днес  с водосвет и курбан. Огромните букви - тип Холивуд, са монтирани на специална конструкция на скалите в местността "Камъка", на входа на селото. Това е поредната нетрадиционна идея на забърдовския кмет Валентин Черпоков, с която иска да примами повече туристи към селото. Заедно с надписа днес в селото откриха и туристически кът, с голям навес, красива чешма и детска площадка. Тя е дарение на селото от бизнесмена Георги Тучев.
nadpis_zabardo_033 nadpis_zabardo_030
Трима свещеници осветиха новите придобивки на Забърдо, водосвета води Константийският епископ Антоний. Празника уважиха областният управител на Смолян д-р Петър Фиданов, кметът на Чепеларе Георги Попов, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, хотелиери, бизнесмени.
Да нагостят гостите си от кметството заклаха 20 овце. Башмайсторите на курбаните цял предиобяд дежуряха над казаните с мръвките, за да могат после гостите да си оближат пръстите. За празника бе осигурено 250 литра вино и добро настроение с  оркестър "Родопски звън" и солистите Румен Родопски и Росица Пейчева.
nadpis_zabardo_010 nadpis_zabardo_039
Село Забърдо стана известно с причудливото си дървено виенско колело, което откри преди 3 години. След това, в чест на влизането на България в Евросъюза, обновиха площада си и го кръстиха "Европейски". Преди по-малко от година на разклона за Забърдо бе монтирана пееща скулптура на родопското гостоприемство, от която звучи химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе". В непосредствена близост до Забърдо са Чудните мостове, един от най-привлекателните природни феномени в страната. Селото е оградено от стар римски път, 30 пещери, тракийската крепост „Заград”.
Имаме какво да покажем на туристите, а и умеем да посрещаме гости - с чеверме, гайда, песни, хвали се кмета Черпоков. Опитваме се да измислим обаче и нещо ново, нетрадиционно за да привличаме внимание към селото, искам един ден тук основния поминък да е туризма, казва селския кмет, издържал на поста вече 3 мандата.
nadpis_zabardo_021 nadpis_zabardo_003
А за Забърдо  знаят все повече хора и в страната ни и извън нейните предели, чак до Белия дом. Местните "евробаби" от фолклорния състав "Европейски баби" измислиха песен - поздрав за встъпването в длъжност на президента на САЩ Барак Обама (вижте песента тук). Днес, точно на празника, бабите бяха зарадвани с писмо от овалния кабинет, в което им благодарят за музикалния поздрав и отправят благопожелания към селото. Евробабите са радвали със закачливите си песни всички гости на селото, както обикновените туристи, така и вип персони. Надяват се да пеят и на френския президент Саркози. Той също вече знае за Забърдо. Местните поканиха него и съпругата му Карла Бруни да се завъртят на дървеното им виенско колело. В Забърдо разказват, че имали такива дървени въртележки още в отколешни времена, преди във Виена да измислят тяхното колело. Казват, че знаят от дядовците и бабите си, че на дървените въртележки в селото ставали запознанствата на момите и ергените. Имало специален ритуал. Ако млади се харесат на колелото хвърляли си ябълки и бонбони за нишан. А завъртят ли се на въртележката двама влюбени ще се обичат цял живот, твърдят забърдовци.
nadpis_zabardo_034 nadpis_zabardo_004
В малкото скътано в планината селце имат още с какво да се похвалят. В местното читалище могат да ви демонстрират стари занаяти, да видите как се тъкат китеници и как се правят прочутите пъстри забърдовски халища, описани от Хайтов. Наближавайки селото освен големия приветствен надпис ще видите и множество накацали по скалите знамена. Цялото село е заобиколено с байряци. На височинките гордо се веят трибагреника на родината ни и знамето на Европейския съюз.
А местните... те са толкова сладкодумни. Ще ви омаят с приказки, ще ви нагостят вкусно, ще ви попеят, ще ви посвирят на гайда и ще ви изпратят с усмивка.
 
Прочетена 11149 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

18-04-2009

По Великден на гости при щраусите

Ден преди Великден сме във фермата за щрауси в близост до Смолян, в местността Варадил. Времето е приятно и ...

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

30-07-2012

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачан...