Състезание „Евроскола“ за областите Кърджали и Смолян на 9 юни

Състезание „Евроскола“ за областите Кърджали и Смолян на 9 юни

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Кърджали и Смолян, което ще се състои в гр. Смолян на 9 юни 2018 г. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през втората половина на 2018 г. Заявки за участие се приемат до 18:00 часа на 25 май 2018 г.

От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Регионалното състезание в Смолян ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през втората половина от годината. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2016 и 2017 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Европейският парламент в България възстановява транспортните разходи до град Смолян и обратно на пътуващите от други населени места в двете области на състезанието. 

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес.

Молим заявките за участие да бъдат изпратени до 18:00 часа на 25 май 2018 г. на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател трябва да бъдат изпратени едновременно със заявката за участие. Европейският парламент си запазва правото за промени в датата в случай на непредвидени обстоятелства, като всички участници ще бъдат известени своевременно. Окончателната програма ще бъде изпратена след приключване на регистрацията.

Информационно бюро на ЕП в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре