Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Дунево - област Смолян

Дунево е малко родопско село, до скоро квартал на град Смолян. Отклонение от 2км от пътя в квартал Райково води към селото. Пътят е асфалтиран и криволичи покрай дерето.  Къщите на Дунево са разположени от двете му страни и така са се оформили две махали . Всяка се опитва да се изпъчи, за да усети припека на слънцето. Намирайки се съвсем близо до областния град Смолян, село Дунево не се е обезлюдило. Повечето от къщите  са обитаеми и поддържани от стопаните им. В началото на Дунево е старото селско училище.

Преди години там са учили деца в четири класа. От много години то пустее. Някога се използвало за киносалон, после като туристическа спалня, а сега като магазин. Тук до училището е и мегдана на селото. Всяка година на Илинден той се изпълва от виещи се кръщни хора по случай празника на Църквата "Св.Илия". Храмовият празник съвпада с традиционния събор в селото.На 18 юли 2009 година се отбеляза 150-годишнината на църквата в селото носеща името на пророк Илия.
Службата води Константийският епископ Антоний. С богата музикална програма и народно веселие дуневци с роднини и гости на селото отбелязват празника си.  Източно над селото на връх Св. Илия през 1893г. е построена църквата "Св.Елисей" и параклиса "Св.Илия".

На 14 юни хората от селото и от града се качват там, за да отпразнуват празника. От години на традиционният събор ходели и хора от село Хасовица. Гордеейки се и чувствайки се домакини дуневци не допускали хасовлия да води хорото. Планинска пътека води до селата Левочево и Писаница.Близо до параклиса има огромен камък, на който природата сама е издълбала дупка наподобяваща стъпка на кон.  Преданието казва, че това е стъпката на Св. Илия. Тя е толкова дълбока, че водата там никога не присъхва и хората вярват, че е лековита. До параклиса от корените на  огромен бук извира вода, която е каптирана в аязмо и се смята за свещена вода.

Хората останали да живеят в Дунево не съжаляват за избора си. Дунево е близо до града с всичките му удобства и в същото време далече от негативите му - шума, мръсотията, напрежението. Природата заобикаляща селото е красива и омайваща. От върха над селото се разкрива невероятна гледка - виждат се Смолян и върховете над него Кайнадина, Голям Перелик, Невястата.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

03-08-2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни...

Ден на народните будители

02-11-2010

Ден на народните будители

Денят на народните будители – 1 ноември, се чества тържествено всяка година в Смолян. В трите квартала на ...

Хаджичоневият род събра 60 наследници

25-05-2012

Хаджичоневият род събра 60 наследници

Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християн...