Връчване на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

Връчване на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

На 29 септември 2023 г., петък, от 10.30 ч. в Мраморното фоайе в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 ще бъде връчена Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г. Лауреатите на Наградата от България тази година са проектът Образователен център „Добро“ на Фондация „Фонд Добро“ и кампанията „Генератори за Украйна“, реализирана от Манол Пейков.

С наградата се дава признание на инициативи, които допринасят за европейското сътрудничество и насърчаването на общи ценности. Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за проекти, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.

Носителите на Наградата бяха оценени и избрани от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации. Комисията направи своя избор след предварителна селекция, изготвена от българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и Илхан Кючюк (Обнови Европа), члена на борда на Асоциация Европейска младежка карта България Лилия Еленкова и програмния координатор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ Биляна Богоева.

На церемонията по награждаването са поканени членове на Европейския парламент, народни представители, представители на обществени институции, посолства на държавите-членки на ЕС и Украйна, неправителствени организации и медии.

Лауреатите

Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“

Първият лауреат на наградата от България за 2023 г. е социалният и образователен проект Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“ с подкрепата на Уницеф. Дейността на образователния център включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 години. Целта на проекта е да помогне на украинските деца да се интегрират в българската общност, като изучават културата, езика, местните обичаи и традиции и намерят български приятели. Центърът провежда курсове по български, английски и украински език за деца, предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни и развиващи умения дейности. Провеждат се и спортни занимания.

 „Генератори за Украйна“ на Манол Пейков

Вторият лауреат на наградата от България за 2023 г. е проектът „Генератори за Украйна“, осъществен от Манол Пейков. В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през есента на 2022 г., енергийната система на Украйна беше подложена на атаки и това доведе до недостиг на електрозахранване в цялата страна. Хиляди домакинства, обществени организации и институции останаха без ток. В знак на солидарност с украинския народ и като продължение на своята активна доброволческа дейност, започнала още с началото на войната, Манол Пейков стартира кампания за набиране на средства за закупуване на генератори за Украйна. Кампанията беше обявена в профила му във Facebook на 26 ноември 2022 г. В рамките на една седмица бяха събрани 250 000 евро, закупени бяха генератори, които бяха доставени на училища, болници, социални домове и бомбоубежища за осигуряване на светлина и топлина в цялата страна. В деня на номинацията на „Генератори за Украйна“, 27 март 2023 г., събраната сума бе 705 583 евро, а броят на генераторите, изпратени в Украйна – общо 470.

 

Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение

 

Европейски  парламент, Бюро за връзки в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре