Филмът "Close" /“Близо“/ печели наградата LUX на публиката за 2023 г.

Филмът "Close" /“Близо“/ печели наградата LUX на публиката за 2023 г.

Филмът "Close" на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. на церемония в Европейския парламент в Брюксел.

Филмът, копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия, разказва за приятелство между две тринайсетгодишни момчета Лео и Реми. Когато приятелството им внезапно е прекъснато, Лео се обръща към Софи, майката на Реми, и се опитва да разбере какво се е случило. „Close" е филм за приятелството и отговорността.

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха: „Alcarràs" на испанската режисьорка Карла Симон, „Burning Days" на турския режисьор Емин Алпер, „Will-o'the-Wisp" на португалския режисьор Жоао Педро Родригеш и „Triangle of Sadness" на шведския режисьор Рубен Остлунд.

Филмът победител беше избран чрез комбиниране на гласуване от зрителите и гласуване от страна на членовете на ЕП, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

Европейски  парламент, Бюро за връзки в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре