Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Събота, 24 Октомври 2015 10:15

За девета поредна година стартира младежката награда „Карл Велики“

За девета  поредна година стартира младежката награда „Карл Велики“
   
Наградата „Карл Велики“ за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за наградата „Карл Велики“ в гр. Аахен (Германия) и се присъжда всяка година за проекти на хора на възраст между 16 и 30 години. Тази година състезанието за наградата стартира през октомври и ще приключи с крайния срок за подаване на документи на  25 януари 2016 г. Наградата  „Карл Велики“ ще бъде връчена за девета поредна година на младежи, които разработват проекти, свързани със сближаване на хора от европейските държави. Печелившият проект трябва да дава пример на младите хора, живеещи в Европа и да предлага практически примери за съжителството на европейците в една общност.
Предишни победители в състезанието са били програми за младежки обмен, както и артистични и интернет проекти с общоевропейско измерение. Награден фонд от 10 000 евро. Трите печеливши проекта (избрани сред 28-те проекта, номинирани от национално жури във всяка страна членка) ще бъдат наградени съответно с 5 000, 3 000 и 2 000 евро за първо, второ и трето място. Техни представители ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург.
Представители на 28-те национални победители ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по връчването на европейската младежка награда „Карл Велики“ на 3 май 2016 г., а също и на церемонията по връчване на Международната награда „Карл Велики“, като за целта ще прекарат четири дни в Аахен през май 2016 г.
Победителите през 2015 г. бяха от Люксембург /първо място/, Франция /второ място/,  Австрия и  Кипър, поделили си третото място. Представители на спечелилите проекти бяха поканени в Брюксел, за да се срещнат с членове на Европейския парламент на 14 и 15 октомври 2015 г.
 
Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!